Какво е извара и как се прави
Изварата е един от многото видове млечни продукти. Тя има сходство с киселото мляко и прясното сирене, но също така се различава от тях.
Изварата е пресен млечен продукт с мек и леко кисел вкус. Може да се постави в групата на пресните сирена и да се определи като неузряла сирене. Прави се от пастьоризирано нискомаслено мляко и се предлагат разновидности извара с различна масленост.
Обезмаслената извара е с най-ниска масленост, но често е с най-висок протеин в състава си. За да достигне нужното ниво на масленост, промишлено произведената извара се обогатява с малко количество сметана.
Този млечен продукт има много добро съдържание, което я прави препоръчвана за диетично хранене.
Състав и полезно съдържание
Консумацията на извара се счита за здравословно хранене с положителен ефект върху храносмилането. Тя осигурява на организма важни белтъчини, съдържа важни аминокиселини, лесно усвоими от тялото, които то превръща в протеини.
Минералното съдържание на изварата също е забележително - калций, магнезий, фосфор, желязо, калий, натрий. Витамините са представени от витамин А, В1, В2, В6, С.
Заради полезните си свойства изварата трябва да намира редовно място на трапезата, което се улеснява от факта, че продуктът предлага безброй възможности за участие в различни рецепти.
Какво да се приготви с извара
Като пресен продукт изварата може да се консумира в прясно състояние - като добавен продукт към различни ястия - топли и студени. Най-вече сандвичи, палачинки, като пълнеж в банички и други.
Най-популярни ястия с извара
Най-популярните ястия с извара са тези, които се комбинират със сметана, ванилия, захар, лимонов сок, плодове, канела, яйчен белтък. Например:
- Чеснова извара;
- Суфле от извара;
- Дзадзики;
- Картофи с извара;
- Пълнени чушки или пълнени домати с извара.
Подходящите подправки към ястията с извара са сол, червен пипер, чесън, лук, домати, бекон.
Топчета извара, запържени в мазнина, са много харесвана междинна закуска.
Печива с извара
Изварата е популярен продукт за печивата. Тя е съставка в кексове, торти и мъфини. Може да замести сметаната като течна, мека съставка, осигурявайки сочна консистенция на печивото.
Тя е основна съставка за приготвяне на чийзкейк с извара. Яйца, захар, масло и извара като съставка, придаваща изкусителния вкус на този известен десерт, са добре позната рецепта навсякъде по света.
Приготвянето на печива с извара изискват тя да се изцеди от водата и евентуално да се претрие със сито, да се отстрани цялата излишна вода.
Изварата може да бъде използвана за много неща в кухнята, а най-лесно е да се направи извара с подправки, за да се използва като здравословна алтернатива на маслото върху филията за сутрешна закуска - като например родопска закуска.
Трябва само изварата да се разреди с малко кисело мляко, пресни подправки като копър, магданоз, мащерка и да се овкуси със сол, черен пипер и малко лимонов сок по желание.
Вижте още идеи за диетични снаксове с извара, както и как правилно се хапва и комбинира извара.
Коментари