Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Оригиналът: Най-вкусният пържен ориз по китайски се готви така

Оригиналът: Най-вкусният пържен ориз по китайски се готви така

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
Ориз по китайски

Смята се, че класическата рецепта за пържен китайски ориз произхожда от град Янгжу в източната провинция Дзянсу. Приготвен със свинско, скариди и пресен лук, пърженият ориз Янгжу все още представлява стандарт, по който оценяват всички други пържени оризови ястия. Тази чудесна рецепта с ориз може да се превърне в едно от любимите ви основни ястия.

Основни съставки за пържен ориз:

2 пресни лука, нарязани на дребно

2 големи яйца

1 чаена лъжица сол

пипер на вкус

3 супени лъжици масло за пърженето

4 чаши предварително сварен ориз, на най-малко 1 ден

1-2 супени лъжици лек соев сос или сос от стриди, според вкуса

Може да добавите месо, морски дарове и/или зеленчуци, но тогава увеличете броя на яйцата на три.

Оригиналът: Най-вкусният пържен ориз по китайски се готви така

Най-важният съвет за приготвянето на пържен ориз е сваряването на ориза да е най-малко предната вечер преди пърженето му. Ако е сварен 2 или 3 дни преди това, още по-добре.

Следващата стъпка е да разбиете леко яйцата, докато не се разпенят.

Загрейте тиган на средно висока температура и добавете две лъжици от маслото. Завъртете тигана, така че като се разтопи маслото, да покрие дъното му. Тогава котлонът се намалява и се добавят яйцата. Разбърквайте ги, докато леко се сготвят, но да не са съвсем сухи.

Оригиналът: Най-вкусният пържен ориз по китайски се готви така

След това в чист тиган добавете 1 супена лъжица масло, като въртите, така че дъното на тигана да е отново покрито. Добавете ориза. Разбърква се за 2 до 3 минути, докато оризът се нагрее. Разбъркайте със соев сос или сос от стриди по желание.

Традиционно китайците не добавят соев сос към ориза.

Китайска кухня

Когато оризът е нагрят достатъчно, добавете бърканите яйца и нарязания лук. Разбъркайте всичко заедно.

Това е главната и оригинална рецепта за ориз по китайски. Оттук нататък може да експериментирате според вкуса и предпочитанията си - възможностите са много, коя от коя по-вкусни и апетитни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest