Вие сте решили най-накрая да експериментирате и да започнете да готвите китайска храна. Въпреки това, бърз поглед през всяка китайска готварска книга ясно показва, че това може да бъде скъпо - да не говорим за отнемащо време - предложение.
Наистина ли е необходимо да се впуснете в неистово търсене на екзотични съставки за китайска храна като пъпки от лилии, перки на акула и зимни пъпеши? В по-голямата си част, не.
Въпреки това, има няколко основни съставки, които ще използвате отново и отново в китайската кухня.
Ето кои са необходимите съставки за приготвянето на китайска храна:
Китайско оризово вино - добавя вкус и е добро за премахване на силни миризми, като риба (ако оризовото вино е недостъпно, използвайте сухо шери).
Китайски сушени черни гъби - идеални за употреба в супи и с пържени картофи.
Царевично нишесте - използва се в марината и като сгъстител. Може да замести скорбялата от тапиока в рецепти.
Чесън - заедно с джинджифила, той често се използва за овкусяване.
Джинджифил - винаги използвайте пресен джинджифил, освен ако в рецептата не се посочва друго.
Пресен лук- често се използва като гарнитура или се прибавя към пържени картофи в уок.
Сос от стриди - изработен от варени стриди и подправки, този богат сочен сос се използва в ястия от месо и зеленчуци и е една от ключовите съставки.
Ориз - дългозърнест, обикновен или "лепкав" ориз за десерти или закуски. Чувствайте се свободни да използвате също и ароматизиран ориз Жасмин.
Оризов оцет - има деликатен аромат, който е много по-малко суров от обикновения оцет.
Азиатско сусамово масло - Използва се като ароматизатор в пържени картофи и супи.
Соев сос - светъл и тъмен.
Чили паста - Направена от чили, сол, чесън, джинджифил и масло. Малко количество от тази пикантна подправка придава топлина на пържени картофи, маринати и сосове.
Масло за пържене- традиционно китайците използват фъстъчено масло. Въпреки това, можете да използвате растително масло като олио от рапица. Растителното масло е по-здравословно. Също така, фъстъченото масло гранясва по-рано, което може да бъде проблем, ако не готвите често китайска храна.
С изключение на оризовото вино и сушените черни гъби, тези съставки са сравнително достъпни, така че китайските ястия не са нещо трудно постижимо, стига да имате желание.
Коментари