Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо е необходимо да дъвчем храната продължително?

Защо е необходимо да дъвчем храната продължително?

редакция:
AdminAdmin
Администратор
9484
Хранене
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.

Тъй като доброто храносмилане започва с ензими в устата, трябва да сдъвкваме цялата храна добре. Колкото по-дълго дъвчете, толкова по-дълго ензимите могат да въздействат на храната, категорични са експертите по хранене.

Сдъвкването всъщност излага по-голяма част от храната на ензими, което води до по-добро храносмилане. Нещо повече – тъй като почти всички сурови плодове и зеленчуци имат мембрани от несмилаема целулоза, тези мембрани трябва да бъдат разрушени, преди хранителните вещества да бъдат освободени и храната да бъде правилно смляна.

Храносмилането е сложен процес, който започва веднага, щом устата ви се навлажни в очакване на храна. Докато храната пътува през стомашно чревния тракт, тя се разбива на много малки частици.

Всички хранителни вещества се извличат и поглъщат, а не нужните продукти се елиминират. Ензимите всъщност карат храносмилателната система да работи и присъстват във всяка фаза на този процес.

Храните, които консумираме, съдържат протеини, мазнини и въглехидрати. за да трансформираме тези основни хранителни групи в материали, които нашите тела могат да използват, е необходимо да имаме три групи ензими: протеази, липази и амилази.

Хранене и дъвчене

След като храната попадне в стомаха, стомашните сокове, които съдържат ензими, продължават да я смилат. Пепсинът (стомашната протеаза) смила протеина, а както знаем протеините ни дават силни мускули, здрава кожа, твърди кости, богато оросяване и устояване на болести.

Липазите разрушават мазнините (липидите), включително маслата и холестерола. А амилазите разрушават въглехидратите, включително главните захари като захароза, лактоза и фруктоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest