Тъй като доброто храносмилане започва с ензими в устата, трябва да сдъвкваме цялата храна добре. Колкото по-дълго дъвчете, толкова по-дълго ензимите могат да въздействат на храната, категорични са експертите по хранене.
Сдъвкването всъщност излага по-голяма част от храната на ензими, което води до по-добро храносмилане. Нещо повече – тъй като почти всички сурови плодове и зеленчуци имат мембрани от несмилаема целулоза, тези мембрани трябва да бъдат разрушени, преди хранителните вещества да бъдат освободени и храната да бъде правилно смляна.
Храносмилането е сложен процес, който започва веднага, щом устата ви се навлажни в очакване на храна. Докато храната пътува през стомашно чревния тракт, тя се разбива на много малки частици.
Всички хранителни вещества се извличат и поглъщат, а не нужните продукти се елиминират. Ензимите всъщност карат храносмилателната система да работи и присъстват във всяка фаза на този процес.
Храните, които консумираме, съдържат протеини, мазнини и въглехидрати. за да трансформираме тези основни хранителни групи в материали, които нашите тела могат да използват, е необходимо да имаме три групи ензими: протеази, липази и амилази.
След като храната попадне в стомаха, стомашните сокове, които съдържат ензими, продължават да я смилат. Пепсинът (стомашната протеаза) смила протеина, а както знаем протеините ни дават силни мускули, здрава кожа, твърди кости, богато оросяване и устояване на болести.
Липазите разрушават мазнините (липидите), включително маслата и холестерола. А амилазите разрушават въглехидратите, включително главните захари като захароза, лактоза и фруктоза.
Коментари