Коронавирусната криза удари почти всички сектори в икономиката. От производителите, през доставчиците, до крайните търговци. А това се усеща силно по джоба ни по поскъпването на храните.
Според последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, между 10 и 11 лева е поскъпнала потребителската кошница за една година. Оказва се обаче, че не само пандемията от коронавирус е оказала влияние върху повишаването на цените на храните.
По време на кризата най-много са скочили цените на лимоните и джинджифила, най-вече заради повишеното им търсене като силни имуностимулатори. Съвестни потребители алармираха и за цената на чесъна, която също беше рекордна тази пролет.
Вносни стоки
Заради спрените икономики, увеличеното търсене и климатичните капризи, цените на вносните стоки са се увеличили драстично през последния месец. Спад се наблюдава само при вносния пипер – около 4% и при кашкавала – 3 на сто.
Проверка показва, че цената на оранжерийните краставици е скочила почти два пъти. Ръст се наблюдава и в цените на вносното зеле – с почти 20% само за две седмици – до 1, 07 лева на килограм (на едро).
Ръст има и при доматите, които също се влияят много от климатичните условия. Цената на едро е около 2, 43 лева за килограм. Това обаче не означава, че ги купуваме на тази цена.
Докато стигнат до щандовете и сергиите, всички тези зеленчуци повишават стойността си, заради надценките на търговците.
Нови регулации
Това обаче е само началото. Оттук нататък се очаква още по-голямо поскъпване на стоките, заради нови правила.
Българската агенция по безопасност на храните издаде нови предписания за вносителите на плодове и зеленчуци, според които всеки трябва да направи анализ за своя сметка, за остатъчни пестициди във всяка пратка. Цената на пробите за всяка партида е 420 лева.
Изискването влиза в сила от юни 2020 г. и ще е валидно до 30 октомври 2020 г. Важно е да се отбележи, че подобни изследвания ще бъдат необходими за вносните продукти от държави от Европейския съюз. От подобни изследвания са освободени храните, идващи от трети страни.
В борсите и тържищата няма да бъдат допускани стоки без този задължителен анализ.
Поскъпване при месото
От Коледа насам се наблюдава стабилна тенденция за повишаване цените на месото и месните продукти. Най-голям скок се отчита при свинското месо – с 46% спрямо миналата година.
Според експертите това се дължи на африканската чума, която обхвана десетки ферми в страната.
Цената на каймата също е скочила с 23 на сто.
Коментари