Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Шоково поскъпване на храните

Шоково поскъпване на храните

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Поскъпване на цените

Данните на Националния статистически институт сочат, че през третото тримесечие на тази година селскостопанските стоки в нашата страна са поскъпнали значително, спрямо същия период на 2011 година.

Най-големи скокове се наблюдават в земеделския сектор, където индексът на производствените цени се е повишил с цели 19.2% на годишна база. Повишение се наблюдава при цените на царевицата – 11.7%; при пшеницата – 32.3% и при ечемика – 22.8%.

Зеленчуковата продукция е поскъпнала с 14.2%, а плодовете – с 32%. Домашните птици и едрия рогат добитък също са повишили своите цени. Кокошите яйца са по-скъпи с около 22%.

Високите цени значително намаляват потреблението. Според проучванията, българинът яде с 30% по-малко месо в сравнение с миналата година. Тенденцията на намалено потребление е от три години насам, но свиването вече е много сериозно. Лишенията се дължат именно на постоянно растящите цени и ниските доходи.

Цена на яйцата

Най-лошото е, че следващата 2013 година се очертава да бъде много тежка. Експертите прогнозират шоково поскъпване на храните, а главната причина е сушата в САЩ. Факт е, че през последните пет години има много сериозен скок в цените на храните, но анализаторите твърдят, че най-лошото предстои тепърва.

Цена на месото

През първото тримесечие на 2013 година се очаква храните по борсите да достигнат шокови нива, след което няма да поевтинеят, а напротив – ще продължат да поскъпват, но с по-бавни темпове.

До юни месец следващата година, цената на потребителската кошница ще поскъпне с цели 15% спрямо сегашните нива.

Специалистите очакват намаляване доставките на култури, използвани за храна на животните, което ще доведе до силно повишение на цената месото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest