С 47 процента е скочила цената на оранжерийните домати през месец септември. При градинските домати покачането на стойностите е с 27 процента.
Градинските краставици също са поскъпнали през последния месец – с 20%, а при оранжерийните цените са тръгнали нагоре с 20.5%, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Сериозно поскъпване е регистрирало и зелето, което за 1 месец е покачило стойностите си на едро с 34%. Цените на зелените чушки и на картофите са увеличени със 7%.
През септември на по-високи цени са се продавали още прасковите и дините, при които увеличението за килограм на едро е с 25%. От друга страна, по-евтини са били ябълките и гроздето, които са паднали със съответно 7% и 12%.
На годишна база при краставиците има поскъпване с 36%, докато цената на доматите е останала същата спрямо септември 2014 година.
Картофите са се продавали с 5.5% по-скъпо през тази година. По-високи годишни цени има още при зелените чушки и зелето – с 11%.
За сметка на това българите са купували с 9% по-евтини ябълки и с 8% по-евтино грозде.
При дините има най-видимо покачване на стойностите на годишна база. Спрямо миналата година те са поскъпнали с 60%. Цената на бананите е нараснала с 9%, а на лимоните – с 4.5% от септември 2014 година.
За един месец е регистрирано поскъпване на захарта с 5% и на брашното – с 2.5%. Цената на зрелия фасул намалява с 5%, а олиото и яйцата се търгуват без промяна.
Сиренето също е било по-евтино от края на август с 5.7%. Стойностите на кашкавала, маслото, пилешкото месо и колбасите са останали без промяна.
На годишна база брашното и оризът са поскъпнали с 2.5%, захарта – с 4.8%, а олиото - с 12.5%. По евтино са се търгували кравето сирене – със 7.7% и кашкавалът тип Витоша – с 19%.
Коментари