Втора партида на сладолед, приготвен от яйчен прах със заразен фипронил, е била открита при проверки у нас. Съдържанието на фипронил е било над допустимите нива.
Към проблемната партида са били добавени 93 килограма яйчен жълтък на прах в 12.5 килограма сладолед, който вече е изтеглен от пазара и ще бъде насочен за унищожение, уверяват от Българската агенция по безопасност на храните.
В склада на производителя са открити още 403 килограма заразен с фипронил яйчен жълтък, който не е използва за други продукти.
От Агенцията по безопасността храните добавят, че проверяват всяка нова пратка с яйца и яйчни продукти, които постъпват в България от страни от Европейския съюз.
Те са подлагани на лабораторно изследване, което трябва да установи дали са заразени с фипронил. Подобни мерки се прилагат и за яйцата с български произход.
На инспекция са подложени фермите за добив на яйца, складовете за търговия на яйца и яйчни продукти, както и предприятията за преработка на яйца в страната.
От БАБХ са уведомили ЕК за втората замърсена партида чрез системата за бързо предупреждение RASSF.
Фипронилът (Fipronil) е инсектицид, който беше открит в яйца в търговската мрежа на редица държави от Западна Европа. Веществото е силно токсично и се използва за защита на реколта и във ветеринарната медицина за борба с бълхи, кърлежи и хлебарки.
Коментари