Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Как да почистваме зеленолистните правилно преди консумация

Как да почистваме зеленолистните правилно преди консумация

Как да почистваме зеленолистните правилно преди консумация

Макар повечето зеленолистни зеленчуци да могат да се намерят целогодишно из по-големите магазини или пазари, е сигурно, че е най-добре да се наблегне на консумацията им именно през пролетта.

Причина за това изказване е не само, че тогава е "техният" си сезон и те са най-свежи, но и фактът, че пролетно време организмът ни изпитва недостиг на желязо, което присъства в изобилие в тях.

Колкото и да са полезни зеленолистните зеленчуци обаче, те трябва много старателно да бъдат почистени и измити преди консумация. При направено неотдавна изследване на предлаганите марули, спанак, киселец и други зеленолистни, се оказва, че в над 15 % от тях се откриват нитрати, а в над 60 % бактерията ешерихия коли, като последната е особено опасна за малки деца, бременни жени и хора с чувствителен стомах.

Това изследване не касае биопродукцията, но е добре да сте наясно, че и там често се намират отклонения от нормите. Всъщност да твърдим, че има продукт, който е на 100 % органичен и здравословен, е почти невъзможно.

Почистване на зеленолистни

За щастие, при добро почистване и измиване на зеленолистните, ние радикално намаляваме количеството на токсините, които могат да се съдържат в тях.

Виж как да изчистим нитратите.

Ето какво е важно да знаете и да сте сигурни, че можете спокойно да си похапвате любимата зелена салатка.

Преди да преминете към измиването на листата, трябва да премахнете най-външните, защото там се съдържат най-много токсини. Това важи особено за марулите и пролетните салати, които не са в категорията на биопродуктите.

Оптималното почистване на зеленолистните зеленчуци изисква тяхното накисване за около 15- 20 минути във вода, към която е прибавена някаква киселина като оцет или лимонов сок, защото тя убива до голяма степен бактериите в тях. Поне доскоро се твърдеше така.

Оказва се, че е най-добре за накисване на зеленолистните да се използва вода, в която е разтворена малко готварска сода. Препоръчителното количество на такъв разтвор е 1 ч.л. сода на 1 л вода.

Независимо в какъв разтвор сте накиснали зеленолистните обаче, е задължително и да ги измиете после със свежа вода.

Много често поради липса на време не "стигаме" до накисването на зеленолистните. В подобен случай е задължително да измиете всяко листо старателно под течаща вода, да премахнете от него излишната влага с помощта на кухненска хартия или центрофуга за зеленчуци и едва тогава да преминете към приготвянето на салата или друг вид ястие.

В случай че все още не разполагате с центрофуга за зеленчуци, искрено ви съветваме да си набавите. С нея и накисването, и почистването, стават най-лесно и удобно. Подобен уред струва около 10 лв., което го превръща в една чудесна инвестиция за домакинството ви.

Сода за почистване на зеленолистни

Той не само спестява време и усилия за почистването на зеленолистните зеленчуци, но върши тази дейност подчертано качествено. Много по-добре, отколкото ако сами измивате на ръка отделните листа, както и премахва остатъчната влага от тях, превръщайки ги в готов за консумация продукт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest