За да имате стегната фигура и да сте винаги здрави, спазвайте традициите на здравословното хранене от различните страни по света.
Индийците наблягат на зеленчуците и подправките. Лютите ястия ускоряват обмяната на веществата и спомагат за изгарянето на мазнините.
Зърнените култури – леща и нахут, които са обичани от индийците, съдържат малко мазнини и много белтъчини, които ни карат да се чувстваме сити. Според Аюрведа тайната на засищането е в храната, в която трябва да са смесени няколко вкуса – сладък, кисел, солен, горчив и лют.
Тайната на французойките се крие в това, че те се глезят с вкусни и понякога мазни деликатеси, но спазват основно правило – порциите да са малки. Пълноценният обяд е истински ритуал за французите, а това спомага за здравословното хранене.
В Япония има най-ниско ниво на затлъстяване в целия свят – по-малко от пет процента от японците имат проблеми с наднорменото тегло. Това се дължи на традиционното хранене в Страната на изгряващото слънце, което се състои от ориз, зеленчуци, прясна риба, соя и много малко захар и месо.
Японците се хранят с разнообразни продукти, те консумират до тридесет различни продукта дневно. Според тях всяко ястие трябва да е разноцветно.
Японците започват храненето си с лека супа, което засища организма и не му позволява да прекали с количеството приети калории. Правило на японците е да стават от масата, докато са все още гладни.
В средиземноморските страни наблягат на зеленчуци, риба, пилешко месо и бобови култури, както и на пълнозърнести продукти. Този начин на хранене е нискокалоричен, но е богат на различни вкусове.
За средиземноморската кухня е характерно използването на зехтин, който е богат на ненаситени мазнини и е полезен за здравето.
Исландците изяждат пет пъти риба повече, отколкото жителите на която и да е друга държава по света. Рибата е богата на незаменими мастни киселини, които блокират образуването на мазнини в организма и контролират апетита.
Коментари