Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Внимание! Опасен яйчен прах в български сладоледи и майонеза

Внимание! Опасен яйчен прах в български сладоледи и майонеза

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Майонеза

Истерията със замърсените с фипронил и яйца и яйчени продукти застигна и България. След като стана ясно, че в страната ни е постъпила петстотинкилограмова практа яйчен жълтък на прах с фипронил, от БАБХ се зарекоха да предприемат необходимите действия, за да предотвратят замърсяването на родните птицеферми с опасното вещество.

Фипронилът е токсично вещество, което попада в състава на препарати за борба с кърлежи и бълхи по добитъка. През последните години обаче не е разрешено на страните от Европейския съюз да го прилагат върху добитък и растения, които служат за храна на хората.

Въпреки това наскоро стана ясно, че в редица европейски страни има яйца и яйчен прах, замърсени с опасния инсектицид. Сред тях се оказа и България, където беше открита петстотинкилограмова пратка яйчен жълтък на прах, съдържащ токсичното вещество. Тя е постъпила от Германия, пише НюзБг.

Към момента става ясно, че опасната пратка е доставена в един склад у нас. Открити са и всички фирми, до които е бил откаран продуктът. Констатирано е, че съвсем малки количества от него (от 0.9 до 2.9 процента) са били използвани за направата на девет тона майонеза, над двадесет и пет тона сладолед и сладоледени торти.

Сладолед

Фирмите производителите на съответните изделия са получили предписания да спрат влагането на токсичния продукт и да изтеглят от пазара всички партиди, в които той е вложен. На този етап и почти всички, стигнали до търговската мрежа продукти, за които има съмнения, че съдържат фипронил, са изтеглени.

Междувременно от БАБХ обявиха, че ще започнат проверки по птицефермите за кокошки-носачки в България. Действията са с цел да се предпазят българските яйца от замърсяване с фипронил, а самите родни потребители – от здравни опасности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest