Продуктите, имитиращи месо, на нашите пазари са повече в сравнение с млечните продукти, заяви председателят на Асоциацията на пасищните животни Станко Димитров.
Данните на асоциацията показват, че по-малко от 20% от месните произведения в търговската мрежа са от българска суровина. Голяма част от месото в генерирано от сивия сектор, който използват контрабандно месо със съмнително качество.
Всяка година контрабандата на месо реализира печалби от около 1 милиард лева. Повечето преработвателни предприятия обаче ги предпочитат, защото суровината им е няколко пъти по-евтина от българската.
Тези продукти може и да не навредят на здравето ви на момента, но са пълни с нишесте, консерванти, оцветители и други съставки, които в перспектива ще навредят на здравето ви, казва Димитров, цитиран от Дарик.
Проблем за българското производство се оказва и вносът от Европейския съюз. На българските пазари вносът от ЕС на меса и месни продукти е между 88-92%, без към тях да се причислява производството на сивия сектор.
![Месото у нас е по-фалшиво от млечните продукти](/files/lib/300x300/meat-pack.webp)
Големите търговски вериги също не улесняват пласирането на българско качествено месо, тъй като за тях основен критерии е цената, заради което внасят евтино и некачествено аржентинско говеждо вместо по-качественото българско.
От Българската агенция по безопасност на храните обаче дори да засекат съмнително месо те не разполагат със специализирана лаборатория, която да покаже пълния състав на дадена стока.
За пълен анализ продуктите трябва да се насочат към експерти извън страната, а това често струва доста сериозна сума.
За сметка на това от Асоциацията на пасищните животни призовават за повече инспекции в родните месокомбинати. Макар и у нас да не се позволява пълен анализ на месото, може поне да се залавя контрабандната стока, която пристига в страната с ред пропуски в документацията.
Коментари