Цената на млечните продукти започва да нараства и вероятно поскъпването на тези храни ще продължи да се наблюдава и през идните месеци.
Причината за поскъпването на продукти като кашкавал, кисело мляко, краве масло и сирене е както по-високата изкопна цена на прясното мляко, така и по-високите заплати и разходи за електроенергия в брашна. Това стана ясно от думите на Димитър Зоров – председател на асоциацията на млекопреработвателите, цитиран от ДарикнюзБг.
Стойността на млечните продукти се покачва, защото цената на суровото мляко, което е водеща суровина в тях, се е повишила. При сравнение с цената на суровото мляко от миналата година наблюдаване поскъпване с близо четиридесет процента.
Но тази тенденция не се наблюдава само в България, а и в Европа. В Европейския съюз миналата година килограм мляко струваше между 23 и 25 цента. А сега цената му достига до 41 цента.
В България литър мляко през миналата година струваше 55 стотинки, а сега излиза между 72 и 80 стотинки, поясни Зоров.
По думите на началника на Държавната комисия по стоковите борси – Владимир Иванов и тържищата цената на маслото е по-висока заради по-силното потребление на шоколад.
Той отбеляза, че в последните шест години се наблюдава плавно поскъпване на маслото, което не е само тенденция у нас, а и по света. Според него, ако България започне да произвежда продукта в по-големи количества, покачването на цената му няма да е рязко.
Коментари