Все повече хора изключват млечните продукти от менюто си. Някои поради здравословни причини, други се отказват изцяло от животинските продукти, а трети просто спазват конкретна диета.
Всички обаче срещат трудности, когато решат да заменят млечните продукти, защото и млякото, и сирената, и кашкавалите са едни от най-обичаните хранителни продукти в световен мащаб.
Освен това те са лесни за консумация и намират място в много от класическите рецепти и ястия. Затова търсенето на качествена алтернатива понякога се оказва трудно. За щастие, ние сме подготвили някои предложения за вас.
Ядково мляко вместо прясно мляко
Прясното мляко е сред продуктите, които имат най-много алтернативи. Това са ядковите и растителните млека. Бадемовото мляко е един от вариантите. То е нискокалорично – чаша от него съдържа едва 39 калории, 1 грам протеин и 2.5 грама мазнини. То няма толкова силен ядков вкус в сравнение с другите растителни млека, така че е подходяща алтернатива като за начало.
Соевото мляко е друга опция. То се препоръчва на хора, които имат лактозна непоносимост. Чаша от него съдържа цели 7 грама протеин, 4 грама мазнини и 80 калории. Можете да изпробвате и оризово мляко, кокосово мляко, мляко от кашу.
Алтернатива на кравето масло
Маслото е друг млечен продукт, който е много необходим в кулинарията. Заместителите на масло също са много, при това – съвсем достъпни. За пържене и за термична обработка на високи температури кокосовото масло е перфектен заместител, защото то няма канцерогенни свойства при нагряване.
Ако приготвяте солени храни, изберете обезмирисена опция. Ако изберете класическо, може да неутрализирате аромата му и сладкия му вкус с щипка сол. Зехтинът е друга алтернатива. Той обаче не е подходящ за печене и пържене, а по-скоро за сотиране.
Заместители на сиренето
Алтернативи има и сиренето. Все по-популярни са ядковите сирена. В магазините може да намерите сирене от кашу или тофу. Те са подходящи за паста, за салата, за сандвичи. Алтернатива на пармезана пък е т.нар. веган пармезан, който се приготвя с бирената мая, която има подобен вкус и също е на твърди люспи.
Заместител на киселото мляко
Киселото мляко е най-трудно за заместване. В магазините има различни варианти – отново йогурт от кашу, от соя или от бадеми. От тях обаче не бива да очаквате същия вкус. Но те са перфектни за плодови кремове, както и за сутрешна закуска с овесени ядки и плодове.
Коментари