Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ще поскъпнат ли драстично шоколадите?

Ще поскъпнат ли драстично шоколадите?

Ще поскъпнат ли драстично шоколадите?

Любителите на шоколад са огромно число хора в световен мащаб. Затова всички промени по отношение на това неустоимо изкушение на малки и големи имат огромен ефект, предизвикват интерес по цял свят.

Новината за всички тях касае цената за любимия шоколад, която предстои да се увеличи драстично. Какви са причините за това?

Защо шоколадът ще поскъпне

Цената на шоколада вече се е повишила с 14 % и предстои да нарасне още повече. Според анализаторите на пазара този скок ще се случи заради промените в цените на основните съставки в любимото лакомство.

Какао

Цена на какаото и шоколада

Пазарът на какао бележи сериозни промени. Скокът на цените е ясно доловим и той е последица от дефицита, който ще намали запасите от какао до много ниски нива. Цените на какаото непрекъснато растат по тази причина.

Запасите на какао намаляват основно поради климатични причини. Метеорологичното явление Ел Ниньо води до по-топли и сухи условия в централните и източните части на Тихия океан, а това се отразява негативно на реколтата на какао.

Други суровини

Какаово масло

Суровини в шоколада са какаовото масло, чиято цена също се е увеличила, и дава пряко отражение върху цената на шоколада. В състава на шоколада има и малко какаов ликьор, също засегнат от проблема с добива на какао.

Захар

Захарта е другата основна съставка в шоколада, а при последния ценови скок тя достигна 11-годишен връх в поскъпването.

Прогнози за развитие на пазара на шоколад

Шоколад

Търсенето на суровини за производство на шоколад ще продължи да се увеличава, а те не показват тенденция към увеличение на производството им, което би намалило цените. Цените на шоколада може да започнат да падат, ако търсенето на този любим десерт намалее, но такива тенденции не се очакват, нито се наблюдават.

Шоколадът има различни разновидности и се очаква черният шоколад да бъде най-силно засегнат. Той съдържа най-много какао в сравнение с белия и млечния, като към какаото се добавят и какаовото масло и захарта. Заместителите на истинския шоколад вероятно ще заемат тази ниша за сметка на оригиналния вкус и качества на шоколада.

Вижте още как да направим перфектен шоколад у дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest