Какаовото масло (Oleum theobromatis) представлява съществен процент от състава на какаовите зърна. То се добива след пресоването на семената какао и от хилядолетия се счита за естествена чиста мазнина, която носи само ползи за човешкото здраве и красота. Днес какаовото масло намира широко приложение в козметичната индустрия, в сладкарството, фармацията и др.
Това естествено втвърдено растително масло изобилства от антиоксиданти, които не позволяват гранясването му дълго време. При правилно съхранение какаовото масло може да издържи между 2 и 5 години. То представлява абсолютно чист продукт без каквито и да било химически примеси. Затова и не е необходимо да се пречиства допълнително.
Какаовото масло се счита за една от най-стабилните и твърди познати на хората мазнини. Има приятна и гладка консистенция с още по-приятен и любим на мнозина аромат на какао. На цвят е светло кафяво и лесно може да се троши на едри парчета.
Макар и какаовото масло да остава леко в сянката на какаото на прах, то е не по-малко полезен и ефикасен продукт, намиращ широко приложение. Маслото от какаови семена влиза в състава на голяма част от качествените плажни продукти, различни балсами и млека за тяло, сапуни и кремове. Във фармацевтиката каковото масло се използва за направата на свещички (супозитории).
В сърцевината на всеки плод на какаовото дърво (Theobroma cacao) се съдържат между 16 и 60 какаови семена. Какаото е вечнозелено дърво от семейство Слезови (Malvaceae). Произхожда от субекваториалните гори на Централна и Южна Америка, но в последствие се разпространява в Африка и Азия. Самото какаово дърво достига височина 8 – 10 м височина, и когато цъфти, се обсипва с красиви – бледо розови цветове. Какаовото дръвче започва да дава плод след четвъртата си година и това продължава до неговата 80-годишна възраст.
Самите какаови плодове са елипсовидни и едри и достигат до 500 г тегло, имайки дължина до около 30 см. Обвивката им е с жълто, оранжево и червено оцветяване. Самите какаови зърна напомнят бобовите и затова понякога може да ги срещнете като какаови бобове. Както споменахме, каковите семена с доста високо съдържание на мазнини (към 50%), което всъщност е какаовото масло.
Употребата на какаово масло е разпространена вече повече то 3000 г. Какаото било отглеждано от първата цивилизация на Южна Америка – олмеките, които били наследени по-късно от маите и ацтеките. Те съхранявали вековните традиции в отглеждането на какаови плантации и приготвянето на шоколад. Индианските племена обожавали да пият гореща какаова напитка с чили.
Често добавяли царевица, сол и стрити плодове от анато (Bixa Orellana). Какаовите семена били енергично разбивани с различните примеси, за да с еполучи гъста пяна на повърхността. За тях какаовото дръвче било свещено растение, дълбоко свързано с религиозни церемонии и обреди, при семейни и сватбени тържества. Използвали ги дори като валута.
За най-скъпия и ценен сорт какао се счита Criollo, виреещ изначално в Южна Америка. От него обаче се прави едва 10% от шоколада в света. След пресоването на какаовите семена се получава какаовото масло, което е главна съставка за направата на шоколадови изделия и най-вече бял шоколад.
Състав на какаовото масло
В състава на какаовите зърна има около 50% мазнини, което всъщност е какаовото масло, от което около 7% е скорбяла, 5% вода, 4% целулоза, 2% теобромин, 20% протеини и 6% минерали. В какаовите зърна са идентифицирани досега около 300 вещества. Едно от най-голямото богатство на какаото са многото мастни киселини - стеаринова киселина 34%, олеинова киселина 34%, палмитинова киселина 26%, линоленова киселина 2%, други наситени мастни киселини 4%.
В какаовото масло има концентрирано съдържание на наситени мазнини – около 2/3, които обаче са полезни и не оказват негативно влияние върху мазнините в кръвта и нивото на холестерола. Стеариновата киселина е наситена мастна киселина, която обаче оказва положително влияние за намаляването на триглециридите и на плаките по кръвоносните съдове и не може да предизивка сърдечно-съдовите заболявания.
Какао и какаовото масло изобилстват от флавоноиди (мощни антиоксиданти), а също така имат високо съдържание на витамин Е и полифеноли (също антиоксиданти в какаовото масло). Счита се, че какаото съдържа много по-голямо количество антиоксиданти в сравнение черния чай, зеления чай и дори виното.
В 100 грама какао има: около 500 Ккал, протеини 18 – 22 г, мазнини 25 – 30 г, въглехидрати 40 г, минерали 6.5 г, калций 100 – 120 мг, магнезий 400 – 500 мг, калий 1500 мг, фосфор 650 мг, цинк 3.5 мг, желязо 10 – 12 мг, а още и мед, селен, оксалова киселина 470 мг, теобромин 2300 мг, много витамини от група В (витамин В1 0.13 мг, витамин В2 0, 40 мг, витамин В3 и 2.70 мг, витамин В6 0.14 мг, витамин В9 0.038 мг). В същото количество какао се съдържа 68 мг кофеин.
Кулинарно приложение на какаово масло
Освен, че намира различно приложение за направата на шоколадови изделия в сладкарската промишленост, какаовото масло често се добавя към различни домашно приготвени напитки и десерти, при което може да сте сигурни, че тази мазнина няма да окаже негативно влияние върху здравословната ви форма.
Какаово масло се използва в приготвянето на напитки с мляко, добавя се в сладоледа, към кафе, мед, ядки и сушени плодове. Важно условия при кулинарната обработка на какаовото масло е, да не се загрява повече от 35-40 градуса, което позволява запазването на полезните му вещества.
Ползи от какаовото масло
Макар, че допреди няколко години шоколадът беше спряга за един от най-големите врагове на тънката талия, тези твърдения отдавна са разколебани. Дори обратното – твърди се, че какаовият продукт помага да регулираме телесното тегло и да не напълнее. Разбира се, това е възможно само с контролирана консумация на натурален шоколад до 40 г на ден.
Важно е да отбележим, че какаовите продукти предпазват зъбите от вредното въздействие на захарта, което автоматично снема обвинението от какаото, че разваля зъбите. По правило най-много какаово масло има в натуралните, по-тъмни, черни шоколади, които са за предпочитане.
Освен това чистото какао и какаово масло са полезни за работата на сърцето. Това се дължи на антиоксидантите флавоноиди, заради които консумацията на какаови продукти намалява риска от инсулт и инфаркт с цели 39% дори при минимална дневна консумация. Шоколадът с поне 75% съдържание на какао е много полезен за запазване на еластични и здрави артерии и добра работа на сърдечно-съдовата система.
Още ацтеките са считали какаото и шоколада за силен афродизиак, което и до днес до голяма степен остава така. С тази разлика, че в наши дни има научна обосновка на това. Възбуждащото действие на какаото и какаовото масло се държи на съдържанието на теобромин и кофеин. На всичкото отгоре какаовите продукти стимулират работата на мозъка, стимулирайки производството на ендорфини - хормоните на щастието. Това става благодарение на фенитиламините, които стимулират активността на нервните клетки и активизират мозъчната дейност.
Най-голямото преимущество на какаовото масло е, че е изключително полезно за кожата и нейната здравина и защита. Ако мажете кожата си с какаово масло преди излагане на слънце, вие ще се сдобиете с плътен и здравословен тен. Неслучайно и маслото от какаови зърна е толкова използвано в козметиката. То доказано хидратира и регенерира кожата, като я прави я гладка и мека. Има здравословен и регениращ ефект, защото запълва недостига на витамини и минерали в кожата, придавайки й еластичност.
Много дами прибягват до външната употреба на какаово масло, защото то има много ефикасно действие върху заличаването на стрий и белези. В това отношение бременните жени могат да третират кожата си с какаово масло, за да я предпазят от неприятните последствия, в резултат на естествения процес на разтягането й и напълняване.
Ако редовно мажете тялото си с какаово масло, ще се радвате на гладка кожа, без бръчки, защитена от алергични и възпалителни процеси, добре хидратирана и равномерно пигментирана. Какаовото масло има антиоксидантно действие и неутрализира вредните радикали.
Коментари