Локумът представлява сладкарско изделие, направено от нишесте и подсладена със захар вода. В голяма част от случаите се ароматизира с лимон или розова вода.
Обикновено е нарязан на кубчета, които за да не се слепват, са поръсени с пудра захар или стърготини от кокос. Най-големите майстори на вкусното изделие в България се намират в град Ябланица. Традиционно люкомство от Турция, локумът е познат в целия свят, но е широко залегнал в българската, албанската, турската, гръцката, кипърската и румънската кухня.
История на локум
Локумът е едно от най-старите сладки изделия в света. За него трябва да сме благодарни на кулинарните майстори в Османската империя. Някъде през 15 век султанът поръчал на придворния готвач-сладкар да забърка нечувано досега сладко изкушение, за да угоди на жените от харема си.
След дълги опити готвачът получил захаросаното изкушение локум, като смесил захарен сироп, различни аромати и ядки.
Легенди за локума има доста, като съществуването му се споменава още през 12 век, когато Ричард Лъвското сърце поръчал богата трапеза за своята сватба. Сред месата, плодовете и деликатесите на масата имало и локум.
Една друга славянска легенда пък разказва как смел момък успял да откупи своята любима през 14 век, която била предвидена за харема на султана. Юнакът поднесъл на султана локум и си върнал жената. Още една история от 17 век пък обвързва локума с младия сладкар Бекир Ефенди, който успял с изобретателност да омилостиви лошия нрав на султана, като му приготвил нетрадиционното тогава лакомство.
През 18 век локумът успял да покори и сърцата на английските аристократи, като се вписал в тяхната изконна чаена церемония. По време на обичайното пиене на следобеден чай благородниците в Англия обичали да си похапват локум.
Освен аромат на розова вода, ванилия или лимон, в различните видове локум могат да се сложат орехи, фъстъци, шамфъстък, лешници, кокосови стърготини и други. Несравним с никое друго сладко изкушение, локумът обикновено се предлага нарязан на малки парчета, обвити с пудра захар, кокос, смлени ядки или семена като сусам.
За родина на локума може да се приеме Балкански полуостров и затова той е най-разпространен в местните кухни. Има голямо разнообразие от локуми:
- Локум Класик;
- Локум Цветен (с бергамот);
- Локум Сметана;
- Локум Мента;
- Локум медовина;
- Локум с ядки;
- Плодов локум - с всякакви вкусове.
Турците имат една стара поговорка: Яж сладко и говори сладко. От Турция сладкото съчетание рахат локум е символ на безметежно задоволство или безгранично удоволствие, както всъщност може и да се преведе самата дума рахат. До края на 18 век, когато започва производството на захар, локумът се е подслаждал с мед и гроздова меласа. След 18 век и мощното нахлуване на захарта, Турция се възражда в нова ера в производството на традиционния сладкиш.
Твърди се, че великият Пикасо ежедневно похапвал локум, за да подобри своята концентрация и да ръководи лесно и правилно даровитата си ръка. Наполеон и Уинстън Чърчил пък били страстни любители на локума с шамфъстък.
Избор и съхранение на локум
Локумът може да се открие във всеки магазин. Този продукт е широко залегнал в нашата кухня, което го прави лесно откриваем.
Купувайте локум, който се намира в плътно затворени кутии.
Локумът се съхранява в сухи и чисти помещения, най-добре затворен в подходяща кутия, за да не изсъхва и да не се овлажнява.
Рецепти за локум
Сам по себе си локумът е завършен сладкарски шедьовър, но освен това той е и отлична притурка към различни други сладкарски изделия. С него се приготвят:
- дребни сладки с локум;
- торти и кексове;
- макарони на фурна;
- мъфини с локум
- баклава с локум;
- щрудел с локум и др.
Една традиционна рецепта за приготвяне на локум е:
брашно - 5 с.л. царевично
вода - 1/2 ч.ч. студена + 1/2 ч.ч. гореща
захар - 2 ч.ч.
сок - 1/2 ч.ч. портокалов
розова вода - 1 ч.л., може и лимонов сок
ядки - 2 ч.ч. по избор
захар - пудра
Приготвяне на локум:
Разтворете царевичното брашно в студена вода. Сложете да заврат горещата вода, захарта и портокаловия сок. Прибавете към тях брашното и оставете да къкри 15 минути. През това време често разбърквайте. Когато свалите сместа от котлона, прибавете розовата вода или лимоновия сок. Изсипете и ядките, объркайте и така приготвената смес изсипете в намаслена форма. Оставете да се охлади напълно и нарежете локума на хапки с нож, потопен във вряла вода. Оваляйте всяко парче локум в пудра захар.
Най-обикновената рецепта за локум може да се приготви от смесването и разбъркването на 750 г захар, 1 и 1/2 л вода, 150 г нишесте и сок от 1/2 лимон.
Изстиналият локум се реже на парчета и се овалва в пудра захар или натрошени ядки по желание.
Ползи от локума
Твърди се, че локумът притежава терапевтичен и лековит ефект. Смята се, че помага при хипертония и повишено съдържание на холестерол в организма на човек. Локумът е хранителен продукт с високо съдържание на глюкоза, откъдето идва и положителното му въздействие. Глюкозата поддържа функциите на сърцето и подобрява работата на главния мозък, но освен това помага за бързо възстановяване на енергията и съпротивителните сили на организма. Локумът отдавна има славата на мощен афродизиак.
Вреди от локума
Въпреки дългата си история, локумът заема челните места за вредни храни, редом с чипса и газираните напитки. Много често вкусът и мирисът му се получават чрез използването на много вредни Е-та в него. Локумът е много калоричен десерт, така че го консумирайте с мярка.
Ако все пак обичате локум, вижте как да си приготвите истински домашен локум.
Коментари