Традиционно пролетта и атмосферата около Великден са неизменно свързано с вкуса на апетитното агнешко. У нас отдавна са любими рецептите за печено агне или пък приготвено с любимите ни плънки от ориз, булгур, зеленчуци и ароматни билки пълнено агне.
Почти не минава Гергьовден без радостта за мъжете - агнешкото чеверме. То обаче изисква доста време и сериозна подготовка за приготвяне. Затова традицията по приготвяне на агнешко в много семейства се прехвърля често във фурната, където крехкото месце е също постижимо.
Всеки край в страната ни си има различни вкусове и подправки за агнешко, с които обогатява вкуса на празничното печено. В кюстендилския край обичат да добавят босилек към агнешкото, в района на Русе е задължителен девесилът, зеленият лук, а този вид месо допълва отличино вкусовете си с пресен джоджен, червен и черен пипер, както и деликатна добавка на пресен чесън.
И от толкова много обяснения вече ни се приисква да стигнем до същината - как да приготвим крехко агнешко, което се топи в устата. Ако имате прясно парче месо с проверен произход, задачата ви ще е по-лесна. В останалите случаи обаче, когато се доверяваме на агнешко от магазина, рискуваме доста и трябва да сме сигурни, че ще го сготвим добре, без да го оставим жилаво.
Затова, ако искате да изпечете крехко агнешко като локум, което е перфектно сготвено, не спирайте да четете до тук.
Крехко печено агнешко като локум
![Агнешко месо](/files/lib/600x350/raw-lamb-meat4.webp)
агнешки джолани – 2.200кг
клончета пресен риган – 4 бр. нарязани на четири парчета
чесън - 4 големи скилидки, нарязани на 4
сушен риган – 0.5 с.л.
сол – 1 с.л.
черен пипер – 0.5 ч.л.
олио или зехтин
вода или пилешки/агнешки бульон – 3 к.ч.
лимонов сок – 0.5 к.ч.
бяло вино – 0.5 к.ч.
Гарнитура печени зеленчуци
картофи – 1 кг на кубчета
моркови – 2 бр. нарязани по дължина на 4
1 лук, нарязани на 4
олио или зехтин
сол
черен пипер и подправки по избор
Начин на приготвяне:
![Крехко агнешко печено](/files/lib/600x350/lamb-roasted1.webp)
Загрейте фурната до 160 °С. Поставете агнешкото в подходящ съд. Направете 16 прореза по цялото агнешко (отгоре и отдолу), за да поставите чесъна и пресния риган във всеки прорез.
Намажете агнешкото с малко олио (зехтин), сух риган, сол и черен пипер, след което добре втрийте с ръце подправките.
Добавете течностите в тавата (бульон или вода, лимонов сок и бяло вино). С лъжица полейте агнешкото с течностите, които сте прибавили.
Покрийте голямата тава с хартия за печене и след това я запечатайте с алуминиево фолио. Оставете агнешкото настрани да се маринова за около 15 минути, преди да го поставите във фурната.
Поставете агнешкото във фурната покрито за 4 часа и 30 минути. На всеки час го изваждате от фурната, с лъжица изливайте агнешкия бут с течността вътре в тавата и го връщайте във фурната покрит всеки път.
След 4 часа можете да приготвите и гарнитурата за агнешко - зеленчуците в отделна тава, овкусени с каквито желаете подправки, за да ги изпечете като гарнитура или можете да направите оризов пилаф.
След 4 часа и 30 минути извадете агнешкото от фурната, излейте течността от тавата и го върнете във фурната, но този път непокрито. Оставете да агнешкото да се пече още 20-30 минути или до златисто кафяво, след което го извадете от фурната.
Покрийте го свободно и го оставете да почине за 15 минути.
В същото време, ако готвите зеленчуци, можете да увеличите температурата на фурната до 180-200°C, така че зеленчуците да станат златисто кафяви.
Преди да сервирате печеното агнешко, изсипете малко от останалата течност в тавата върху агнешкото, поръсено с лимонов сок (ако желаете).
Това е перфектно и невероятно вкусно агнешко на фурна! Удоволствие за сетивата!
По сходен начин може да приготвите и любимото на нашенеца апетитно ярешко.
Разгледайте още от нашите рецепти за Великден, за да почерпите вдъхновение за празничната ви трапеза.
Коментари