Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тънкости при приготвяне на риба лин

Кулинарни тънкости при приготвяне на риба лин

риба лин

Риба лин е сладководна риба, известна със своите ценни вкусови качества, които я нареждат сред най-предпочитаните видове риба. Макар своята капризна същност по отношение на готвенето, рибата лин заема централна роля в едни от най-вкусните рибни ястия.

Рибата лин може да се приготвя по вариация от начини: пържена, варена, печена или дори приготвена чрез пълнена. Въпреки това, тя е доста взискателна откъм почистване и приготвяне, затова трябва да сте особено деликатни при нейното приготвяне. Ето какви са тънкостите, с които трябва да сте запознати:

Почистване

При първата ви среща с риба лин ще забележите, че на нейната повърхност има гъсти люспи и слуз. За да ги премахнете, то можете да използвате 2 начина. Първият е с остър нож да отстраните тинята отгоре до долу под струя хладна вода.

Вторият начин е да направите душ от топла и студена вода, като под налягането слузта ще започне да се разделя на части и да пада от повърхността.

Ако искате да приготвите котлети от рибата, то запазете люспите. Но ако искате да изпържите рибата или да я изпечете, то ги премахнете. При рязане трябва да отстраните вътрешността на перитонеума и перките, както и да премахнете главата.

Премахване на силната миризма

готвене на риба лин

Рибата лин носи изключително силен аромат, който обаче лесно може да бъде елиминиран в процеса на приготвяне. За целта можете да приготвите марината за риба с помощта на цитрусов сок или подправки. След това започвате да мариновате отделните парчета и да ги оставите да престоят така.

Другият вариант е просто да накиснете рибата в солена вода и да я оставите в продължение на един час.

Третият по-рядко приложим вариант е да оставите живата риба да плува в чиста вода за около 10-12 часа, докато се почисти и се филтрира миризмата.

Подходящи подправки

По правило всяка риба реагира различно със съответните подправки. Ето защо е необходимо да се придържате към следните подправки, когато работите с риба лин:

- цитрусов сок;

- градински чай;

- индийско орехче;

- чесън или лук;

- риган;

- босилек;

- розмарин;

- копър, кимион или копър;

- корени от магданоз или целина;

- смлян пипер.

А в тези рецепти може да видите и как да си приготвите:

- рибена яхния;

- рибна салата;

- рибни крокети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest