Домашните багети са чудесен заместител на хляба. Издължени или кръгли - независимо в каква форма ще ги приготвите, те винаги ще са пресни, с хрупкава коричка и мека, пухкава среда.
Необходими продукти за 2 броя:
250 мл. вода, 370 г твърдо брашно, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. суха мая; 1 белтък, 1 ч.л. вода, брашно за разточване, грис или царевично нишесте за поръсване
В купа се пресява брашното. Към него се прибавя солта и сухата мая. Прави се кладенче и добавя 1 ч.ч. хладка вода. Замесва се гладко и еластично тесто.
Ако няма в наличност твърдо брашно не е проблем да се замени с обикновено. Върху леко набрашнен плот тестото се меси в продължение на 5-10 минути.
Взема се средно голяма купа и се намазва с няколко капки олио. В нея се поставя тесто. Отгоре се покрива с чиста кърпа или фолио. Прибира се на топло за 30-40 мин., за да набухне тестото.
Трябва да удвои обема си. След като тестото е втасало, се вади от купата и се поставя върху леко набрашнен плот.
С пръсти се притиска леко, за да излезе излишният въздух.
Тестото се покрива с чиста кърпа и се оставя да почине за около 10 минути. След това се реже на две части и всяка част се разточва на правоъгълник.
Всяка част се навива на руло, като и се оформят краищата.
Багетите се поставят във леко намазана с мазнина фирма за печене, поръсена с царевично нишесте или грис.
Ако не разполагате с форма за багети, могат да се изпекат в тавичка, постлана с хартия за печене.
Оставете багетите на топло за около 30 мин. преди печенето, за да удвоят обема си.
През това време може да направите т.нар. последен щрих, или по-точно - тайната на неустоимия вкус на домашните багети. Разбийте 1 белтък с ч.л. вода и със сместа ги намажете. С остър нож направете по 3-4 разреза върху всяка багета.
Изпечете багетите в предварително загряна фурна, за около 30 минути. Извадете ги, отново ги намажете с разбит белтък и ги върнете фурната за около 5-10 минути да се доизпекат.
След изпичане оставете багетите да се охладят върху метална скара.
Коментари