Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Няколко идеи за здравословни картофи на фурна

Няколко идеи за здравословни картофи на фурна

Печени картофи

Картофите често се свързват с пържени храни и нездравословни ястия, но всъщност те могат да бъдат част от балансирана и здравословна диета, ако се приготвят правилно.

Богати на фибри, витамини и минерали като калий и витамин C, картофите могат да бъдат вкусен и полезен избор за всяко хранене. Печените картофи на фурна са чудесна алтернатива на пържените картофи, като предлагат същата хрупкавост и апетитен вкус, но без излишната мазнина.

Ето няколко вкусни и здравословни рецепти за картофи на фурна, които са лесни за приготвяне и подходящи както за основно ястие, така и за гарнитура:

Хрупкави картофи на фурна с розмарин и чесън

Тази класическа рецепта е перфектна за всички, които обичат ароматни и хрупкави картофи, но искат да избегнат пърженето.

Необходими продукти:

4 средни картофа

2 с.л. зехтин

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

1 ч.л. розмарин (пресен или сушен)

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C.

Нарежете картофите на четвъртинки или по-малки парчета.

В купа ги смесете със зехтина, чесъна, розмарина, солта и черния пипер.

Разпределете картофите върху тава с хартия за печене, като се уверите, че не се припокриват.

Печете около 30-40 минути, като разбъркате веднъж по средата на печенето, докато станат златисти и хрупкави.

Сервирайте с пресен магданоз или малко лимонов сок за допълнителен вкус.

Пикантни картофи на фурна с пармезан

Картофи на фурна

Ако сте любители на по-изразените вкусове, тези пикантни картофи с пармезан са идеалният избор за здравословна вечеря.

Необходими продукти:

4 средни картофа

2 с.л. зехтин

1 ч.л. пушен червен пипер

1/2 ч.л. лют червен пипер (по желание)

3 с.л. настърган пармезан

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:Загрейте фурната на 200°C.

Нарежете картофите на лодки или тънки резени.

В купа ги смесете със зехтина, подправките и половината пармезан.

Разпределете картофите в тава и печете за около 30-35 минути, докато станат златисти.

Извадете ги от фурната и поръсете с останалия пармезан, след което върнете във фурната за още 5 минути.

Сервирайте с лек сос от кисело мляко и чесън.

Сладки картофи на фурна с мед и канела

Сладки картофи на фурна

Ако искате по-здравословна и леко сладка алтернатива на класическите картофи, опитайте този вариант със сладки картофи.

Необходими продукти:

2 големи сладки картофа

1 с.л. зехтин или кокосово масло

1 ч.л. мед

1/2 ч.л. канела

Щипка сол

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 190°C.

Обелете и нарежете сладките картофи на кубчета или ленти.

В купа смесете зехтина (или кокосовото масло), меда, канелата и солта.

Разбъркайте добре картофите и ги разпределете върху тава с хартия за печене.

Печете около 25-30 минути, като разбърквате веднъж по средата.

Сервирайте с натрошени орехи или кисело мляко.

Картофи на фурна с авокадо и гръцко кисело мляко

Гуакамоле

Тази рецепта за здравословни картофи на фурна е богата на полезни мазнини и протеини, което я прави перфектен избор за здравословно хранене.

Необходими продукти:

4 средни картофа

2 с.л. зехтин

1/2 авокадо

3 с.л. гръцко кисело мляко

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. черен пипер

1 ч.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C.

Нарежете картофите на парчета и ги овкусете със зехтин, сол и черен пипер.

Печете 30-35 минути, докато станат хрупкави.

В купа намачкайте авокадото и го смесете с гръцкото кисело мляко и лимоновия сок.

Поднесете картофите със соса и малко свежи подправки по избор.

Веган картофи на фурна с таханов сос

Печени картофи

Тази рецепта за картофи на фурна е богата на растителни мазнини и протеини, а тахановият сос добавя изненадващо добър вкус към хрупкавите картофи.

Необходими продукти:

4 средни картофа

2 с.л. зехтин

1 ч.л. чесън на прах

1/2 ч.л. червен пипер

Сол и черен пипер на вкус

За соса:

2 с.л. тахан

1 скилидка чесън, настъргана

1 с.л. лимонов сок

2 с.л. вода

Щипка сол

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C.

Нарежете картофите на малки парчета и ги смесете със зехтина и подправките.

Разпределете ги върху тава с хартия за печене и печете 30-35 минути.

В купа смесете съставките за соса, като добавяте вода постепенно, за да получите желаната консистенция.

Поднесете картофите с тахановия сос.

Ако търсите още вдъхновения и изпитани рецепти, пригответе също картофи ветрило на фурна, сочни надупени картофки и печени картофи с фета и маслини.

А ако обичате и сочните мръчки, изпробвайте картофи ветрило с шунка.

За любителите на нови вкусове, препоръчваме също печен сладък картоф.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest