Картофите в кулинарията могат да бъдат приготвени по най-различни начини. Изключително подходящи са за супи, за яхнии, в печено състояние, за салата, предястие или пък пържени.
Всъщност няма термична обработка, чрез която да не стават вкусни, стига да знаем какви други продукти да добавим и какви подправки.
Много разпространен и обичан начин за приготвяне на картофи са кюфтетата. Става сравнително бързо, вкусни са, освен това са подходящи за летните горещи периоди. Вярно, че ще ви е жежко, докато ги изпържите, но пък крайният резултат си заслужава.
Класическата рецепта за картофени кюфтета включва картофи, яйца, черен пипер, чубрица, копър, магданоз. Но не бива да се заблуждаваме, че това е единственият начин да си ги приготвим.
Ако обичате лук, можете да добавите малка глава, нарязана на ситно към плънката. Така ще ви напомнят на кюфтетата от кайма.
В случай, че не сложите яйце вътре в самата плънка, можете да ги оваляте в яйце и брашно след като са оформени и да ги пуснете в сгорещената мазнина.
Ако сте любител на сирената и кашкавалите, може да добавите в сместа 2 -3 с.л настърган пармезан. Ароматът му след термичната обработка е много приятен, а и на вкус ще ви харесат – не е натрапчив, но определено се усеща.
Ако искате повече зеленчуци в картофените кюфтета – отворете въображението си и започвайте да готвите. Стерилизирани гъби, нарязани на ситно или пък малко грах ще променят баналните кюфтета.
Ако добавите малко царевица от консерва, не забравяйте заедно с нея да сложите и няколко лъжици солена извара или краве сирене – натрошено.
Незаменима подправка за кюфтенцата е магданозът – нарежете на ситно половин връзка магданоз и я добавете. Ако пърженето ви се струва твърде недиетично, може да ги изпечете в загрята предварително фурна.
Обезателно сложете хартия за печене на тавата преди да ги наредите. Освен това е по-добре да ги настържете на ренде, след като са сварени, а не да ги пресовате.
Оставете сместа хубаво да изстине преди да започнете оформянето и пърженето на кюфтетата. Можете дори да ги оставите съвсем мъничко недосварени, дори е желателно да не ги разварявате – така сместа със сигурност няма да се разпръсква в олиото при пържене и ще запазят формата си.
Опитай и другите ни предложения за страхотни картофени кюфтета като тези картофени кюфтета на фурна или нашите картофени кюфтета със сирене.
Коментари