Ароматните картофки са перфектна гарнитура за различни видове месни ястия. Необходими са половин килограм картофи, триста грама кашкавал, четиристотин милилитра прясно мляко, едно яйце, сол и черен пипер на вкус, шест скилидки чесън, петдесет грама масло.
Намажете тава с омекнало масло, смесено с нарязан на ситно чесън. Обелете картофите, нарежете ги на кръгчета с дебелина четири милиметра, подредете ги в тавата.
Разбийте яйцето с млякото, солта и черния пипер. Половината от кашкавала настържете на едрото ренде, поръсете картофите и ги залейте с млечната смес. Сложете тавата във фурната и печете един час на 160 градуса.
След като картофите са готови, поръсете ги с останалия кашкавал и сложете да се запекат още две минути.
Друг вид гарнитура от картофи се прави от нарязани на едро картофи, които се сваряват в солена вода. Фурната се загрява до двеста и петдесет градуса.
В това време се прави сосът. Нарязват се една глава лук и един морков на ситно и се запържват до потъмняване. Добавя се една супена лъжица брашно, една супена лъжица доматено пюре, една чаена лъжичка соев сос и една чаена лъжичка захар. Добавят се и сто грама вряла вода.
Намазва се тава с мазнина и след като картофите се прецедят, се слагат в тавата. С вилица се намачкват леко картофите, за да се разчупят, но не да се превърнат в пюре.
Отгоре се залива с малко зехтин и лимонов сок. Тавата се слага във фурната за пет минути и след това се поръсва с нарязан на ситно копър. След това отново се връща тавата във фурната.
След още седем минути тавата се изважда, залива се със зеленчуковия сос и се оставя още седем минути да се пече във фурната.
Изискана гарнитура са картофените топчета с доматен сос. Обелват се един килограм картофи, пасират се и се добавят две яйца, петдесет грама масло, петдесет грама брашно и сол.
Замесва се картофено тесто, прави се на саламчета, от тях се режат парченца и се оформят топченца. Те се варят във вряща подсолена вода около пет минути. След това се вадят с решетъчна лъжица, поръсват се с настърган кашкавал и се поливат с доматен сос.
За приготвянето на соса нарежете на ситно една глава лук, добавете три ситно нарязани скилидки чесън, запържете леко и добавете сто грама доматено пюре, разредено с топла вода. Варете, докато не се сгъсти.
Коментари