Вместо да поднасяте ориза просто сварен във вид на гарнитура, можете да го обогатите с различни видове подправки и зеленчуци. Лесно и бързо се прави гарнитура от ориз със сладък червен пипер.
Необходими са три супени лъжици зехтин, двеста и петдесет грама бял ориз, сол на вкус, една глава лук, две скилидки чесън, черен пипер на вкус, половин китка копър, две червени чушки.
Сварете ориза до готовност в тенджера с дебело дъно. Нарежете лука на полукръгове, нарежете чесъна на ситно, а чушката на квадратчета, нарежете на ситно копъра.
Затоплете зехтина на тиган и запържете до прозрачно лука и чесъна около три минути на среден огън. Добавете нарязаната червена чушка, намалете огъня и запържвайте до омекване на чушката.
Добавете ориза, внимателно разбъркайте гарнитурата, за да не смачкате оризовите зрънца, добавете подправките и копъра. Сервирайте с месни ястия.
Необикновена е гарнитурата от лимонов ориз с мента. Тя е толкова засищаща, че може да се консумира като самостоятелно ястие.
Необходими са две супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус, петстотин милилитра пилешки бульон, един лимон, четири стръка зелен лук, една супена лъжица нарязана на ситно прясна мента.
Затоплете маслото на среден огън и добавете ментата и нарязания на ситно зелен лук. Запържете около минута. Добавете ориза и запържете още две минути. Добавете пилешкия бульон и кипнете на среден огън. Добавете солта и черния пипер.
Настържете кората на половината лимон и добавете към ориза. Изстискайте лимона и добавете към ориза, разбъркайте добре. Когато кипне наново, намалете огъня и похлупете с капак.
Варете, докато оризът не омекне и не поеме течността. Свалете от огъня и оставете под капак десет минути. Изсипете в дълбока чиния, украсете с нарязана мента и резенчета лимон.
Коментари