Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за гарнитура за калкан

Идеи за гарнитура за калкан

Идеи за гарнитури за калкан

Калканът е морска риба, която живее на дъното. Тя достига най-често до 1 метър дължина и 4 килограма тегло. От всички около 30 вида, в нашите черноморски води се срещат 3 от тях. Калканът се движи малко и се заравя в пясъка, откъдето дебне плячката си - по-малки дънни риби и ракообразни. Той е хищна риба с плоско тяло. Какво значение има това за готвенето на калкана?

Най-известното нещо за тази хищна риба е, че има отлични вкусови качества и затова нейното месо е високо ценен деликатес, който се поднася като изискано блюдо в рибните ресторанти. Подобно на повечето хищници, месото му няма много кости и се почиства лесно. Обикновено се приготвя пържен калкан, печен калкан или в рецепта с много продукти, създаващи виртуозни кулинарни изпълнения с изискан вкус.

Гарнитурата за калкан най-често не се различава съществено от тази за останалите видове риба - традиционно това са картофите, приготвени по различен начин - пържени, печени, варени и подправени обилно с билки. Оризът също традиционно гарнира калкана, смесен с подправки или зеленчуци. Както и тиквичките.

Прекрасният вкус на месото на тази риба обаче позволява и други не толкова традиционни гарнитури, но подходящи за него - бадеми, артишок, гъби. Ето някои предложения за гарнитури към нежното месо на прочутата риба.

Калкан с картофи

Пържен калкан с гарнитура от гъби

Необходими продукти:

- Няколко парчета калкан заедно с кожата и костите

- 1 голяма глава лук

- 50 грама масло

- 20 броя гъби

- Олио, черен, пипер, сол, магданоз и лимон, малко брашно

Приготвяне:

Рибните парчета се овалват в брашно и се изпържват до златист цвят. В същата мазнина се задушават ситно нарязаната глава лук и гъбите, подправени със сол и черен пипер. Тази плънка се разпределя в чиниите и върху нея се редят парчета калкан, който се залива с разтопеното масло и се наръсва със ситно нарязания магданоз. Поднася се с парчета лимон готовият калкан с гъби.

Калкан с гарнитура от артишок и чушки

Самата риба, необходима е цяла риба около 4 килограма, може да се поднесе изпържена или карамелизирана, като карамелизирането се постига като към мазнината се добавят 100 милилитра фъстъчено масло. Карамелизира се до светло златист цвят или се пържи до златисто.

Калкан с фенел

Продукти за гарнитурата

- 8 броя средни на големина артишока

- 150 грама лимон

- По 200 грама зелени и червени чушки

- 300 грама бял лук за готвене

- Връзка копър

- Зехтин, сол и черен пипер

Приготвяне

Артишокът се почиства и бланшира във вода с лимонов сок. Реже се на тънки филийки и се запържва в зехтин да бъде леко хрупкав. Лукът и чушките също се режат и запържват в зехтина.

Блюдото се аранжира, като в средата се поставят парчета калкан, около тях се редят задушените лук и чушки, а около тях се прави кръг от филийки артишок. Може да се поставят клончета копър за украса, различни семена или грозде.

Калканът с гарнитура от дребни пресни картофи, печени на фурна и подправени с копър.

Изискан вкус има и гарнитурата с пържени бадеми върху плато от варен ориз или картофено пюре.

Както и да комбинирате рибата, няма да сбъркате. Разгледай и другите подходящи гарнитури за риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest