Поднасянето на пушена сьомга на масата се счита за символ на престиж и охолство и затова винаги когато можем леко да поразвържем кесийката на домашния бюджет, е приятно да предлагаме тази риба на своите гости.
А защо не и на своето семейство, тъй като сьомгата, макар и от най-скъпо струващите риби, предлагани по магазините, е много полезна за здравето ни.
Изключително богата на омега 3-мастни киселини, витамини от В групата, витамин D, селен и т.н., тя е направо източник на дълголетие. Тук ще ви дадем няколко идеи за подходящи гарнитури към пушената сьомга.
1. Препечени филийки и масло
Това си е класика и надали ще попаднете на заведение в България, където пушената сьомга да не бъде поднесена заедно с препечени филийки. Те просто вървят ръка за ръка с нея по аналогичния начин, по който в ресторантите се поднася хумус или хайвер - винаги с филийки.
2. Картофи
Също класическа гарнитура за пушена сьомга, още повече ако са от онези мънички пресни картофки, които могат да бъдат задушени или изпечени заедно с ароматни треви, като обикновено се поръсват с копър.
3. Аспержи
Не са типично нашенска гарнитура и цената им също не е много по вкуса ни. Ама нали ще сервираме сьомга - да не се скъпим толкова! Аспержите се приготвят много бързо, като най-лесният вариант е просто да ги "преметнете" няколко пъти на грил тигана или пък да ги задушите в малко масло.
4. Ориз
Ако искате да сте по-нестандартни, не използвайте обикновен бял ориз, а черен или червен. Тук е момента да добавим, че черният ориз се смята за Краля на видовете ориз, тъй като е най-полезен. Пригответе го спрямо инструкциите му за приготвяне и не е необходимо да добавяте никакви зеленчуци към него, защото заради цвета си той е достатъчно атрактивен. Това важи и за червения ориз.
5. Леща
На пръв поглед може да ви се струва странна комбинацията риба и каквото и да е от семейство Бобови, но я се замислете какво представляват родните консерви Ропотамо? Риба с боб. А ако погледнем към французите, които се гордеят със своята изискана кухня, ще установим, че класическата френска леща често се поднася като гарнитура пък пушена сьомга. Можете да импровизирате и с черна леща, отново за да е по-атрактивна гарнитурата ви.
Коментари