Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Идеи за здравословна гарнитура

Идеи за здравословна гарнитура

хумусът е здравословна гарнитура

Пържените картофки без никакво съмнение са любима гарнитура на малки и големи и пасват както на всякакви месни ястия, така и на риба. Но колкото и вкусни да са те, са включени в списъка на най-вредните храни.

Поради тази причина в следните редове ще ви предложим няколко идеи за гарнитура, която е не само толкова вкусна, колкото и пържените картофки, но и здравословна.

Студени салати от пресни зеленчуци или плодове

Всичко сезонно е най-полезно и здравословно. Дали ще си направите салата от домати, краставички, чушки или пък тиквички, патладжан и т.н., няма никакво значение. Ако не добавяте към нея вредни сосове като майонезения, вие ще разполагате с чудесна салата, която служи перфектно и като здравословна гарнитура.

Топла гарнитура от гриловани зеленчуци или зеленчуци на пара

Като изключим някои зеленчуци, които по правило се похапват само студени (като краставиците например), можете спокойно да развихрите въображението си.

гриловани зеленчуци са здравословна гарнитура

Задушен грах, моркови, царевица, броколи, зелен боб, карфиол и т.н. биха се превърнали в една изключително здравословна гарнитура, особено ако не добавяте никакво масло към тях. А на грил стават чудесни тиквички, домати, патладжан и какво ли още не. Да не забравим и нарязания на колелца кромид лук, който е един от най-мощните природни антибиотици.

Салати/гарнитури от киноа, лимец, чиа, спелта или елда

Макар все още тези растения да ви звучат твърде новаторски, ако се разровите малко из интернет пространството, ще разберете, че те са използвани за кулинарни цели от векове. Търсейки из интернет пространството за конкретни рецепти ще се запознаете и с огромните ползи, които имат за човешкото здраве, а това, което ние ще споделим е, че за тях все още няма данни да са се превърнали в поредния ГМО продукт, каквито са пшеницата и царевицата.

Хумус

Както добре знаем, хумусът се приготвя от нахут, който съдържа в себе си много ценни минерали, витамини и фибри. Освен по класически начин обаче, можете да си приготвите и хумус с авокадо, печени червени чушки или дори грах. Нахутът не се препоръчва за консумация единствено на хората, страдащи от подагра, защото съдържа в себе си доста пурини, които предизвикват покачване на пикочната киселина.

Аспержи

Мммм, сещате ли се за аромата на изпечените на грил тиган аспержи, които са увити в бекон? Стига аспержите да са истински, както и беконът да е от истинско месо, това би се превърнало в чудесна здравословна гарнитура към почти всякакви основни ястия. Тук отново ще прибавим, че подобоно на нахута, така и аспержите са богати на пурини.

Вижте и някои идеи за:

- гарнитура с моркови;

- гарнитура с броколи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest