Когато се консумира риба, колкото и добре да е приготвена, тя винаги има нужда от някаква гарнитура. Това важи с еднаква сила за всички рибни блюда, включително и за риба фагри.
Когато става въпрос за риба, веднага се предполага, че картофите - пържени или задушени, са най-подходящата гарнитура за рибното ястие. Това е дълбоко погрешно. Рибата не толерира картофите, защото натоварването с мазнини става твърде тежко за храносмилателния тракт.
Едно от предимствата на тази риба е, че почти не се усеща рибната миризма, а месото е деликатно и вкусно и по тази причина може да се консумира както с гарнитури, които нямат подчертан вкус и аромат, така и с такива, които ще доминират, ако това е целта.
Изборът на подходяща гарнитура за риба фагри зависи от сезона и наличните зеленчуци в момента, защото зеленчуковите предложения си остават най-добрата възможност за тандем с рибата фагри.
В гарнитурата за фагри е добре да присъстват домати - пресни или сушени чери домати, които се препоръчват при готвене на рибата на фурна. В Гърция, където тази риба е на особена почит, може да се опита с нахут, който е основна съставка на гарнитурата, с присъствие също на чери домати, лук, чесън и подправки.
Тъй като става въпрос за лека бяла риба, варивата като боб и леща също са подходящи като гарнитура за фагри. Любителите на пикантни вкусове могат да направят гарнитурата лютива с добавка на лют червен пипер. Такива гарнитура е добро предложение за печена или пържена риба.
За да дадем своя дан на класиката - рибата фагри може да се поднесе с картофено пюре без да се превърне в тежко ястие. С подходящи подправки, пюрето може да добие пикантен или мек млечен вкус.
Почти всички зеленчуци, приготвени на пара или печени на скара могат да участват като гарнитура към пържената, печената или варена риба фагри.
Целината, морковите, червеното цвекло, червената чушка, чери доматчетата на клонка са чудесна гарнитура и в същото време приятно изглеждаща украса на блюдото. Разумно подбраните подправки ще разкрият цялото великолепие на блюдото.
Коментари