Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни гарнитури за риба треска

Вкусни гарнитури за риба треска

Вкусни гарнитури за риба треска

Повечето от топлите ястия на базата на протеини, а това са месото и рибата, са най-питателните елементи на едно блюдо. Въпреки че са основата на тази храна, те винаги изискват и още нещо в добавка, което не само да улесни процеса на асимилация на храната, но и да направи примамливо цялото ястие. Тази добавка е гарнитурата и нейният избор е не по-малко важен от подготовката и поднасянето на самата риба.

Каква гарнитура е подходяща за риба треска?

За да изберем правилно гарнитурата за риба трябва да се съблюдават 2 фактора:

- Съвместимост на продуктите с оглед асимилацията

- Естетическа страна на блюдото

Има значение визуалното възприемане на храната, но не само вкусовото, макар естетиката да не е фундаментален въпрос при храненето

Гарнитурите за рибни ястия могат да се разделят на прости и сложни. В сложните има 3-4 вида продукти, но най-често десетократно повече. Времето и усилията са повече, но и вкусът ги оправдава.

Риба треска

Най-популярната гарнитура за риба са картофите (картофена салата, печени картофчета и др.), но те не се препоръчват от принципите на разделното хранене, защото рибата се натоварва с мазнини при пържене и печене, а това не се отразява добре на панкреаса и общото калорично съдържание. Това важи с пълна сила за рибата треска.

Кои са подходящите гарнитури за риба треска на фурна?

Тъй като тази риба е хищна, тоест причислява се към рибите с бяло месо, а те са по-сухи, това може да се компенсира с гарнитурата от зеленчуци - тиквички, зелен грах, стебла от целина, аспержи или листа от маруля. Ако се използват патладжани, те трябва да са в ограничено количество, защото е твърд продукт за храносмилането и заедно с рибата ще натоварят храносмилателния тракт.

Гарнитури за варена риба треска

Варената или задушена треска приема цвеклото, морковите, царевичните зърна като гарнитура за треска. Може да се добави и картофено пюре.

Гарнитура за пържена треска

Гарниране на риба треска

Най-често треската се пържи. За да е здравословно блюдото, добре е в гарнитурата да са включени зелении - копър, магданоз, лук. Те подпомагат усвояването на пържената храна.

Не бива да има нишесте в гарнитурата за риба треска, затова доматите, краставиците, сладките чушки и целината са подходящи като тандем в блюдото. Малко спанак и резенчета лимон също са идея за гарнитура.

При засилени тренировки е позволено рибата треска да се комбинира с ориз, ечемик, паста и други. Тези високовъглехидратни храни ще запазят енергията за дълго време и няма да предизвикат скок в нивата на кръвна захар по време на натоварването.

Ето още идеи за вкусни гарнитури и ястия с треска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest