Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Вкусни гарнитури за октопод

Вкусни гарнитури за октопод

Вкуснa гарнитурa за октопод

Ще започнем статията си с цитат на Гай Фиери, популярен американски ресторантьор, телевизионен водещ и автор на кулинарни книги, който казва : „Ако се чувствате авантюристично, нарежете малко мариновани октоподи. Толкова е здравословно! “

В действителност, независимо дали е маринован и настърган или просто изпечен на скара, октоподът е невероятен източник на хранителни вещества. Освен под формата на вкусен морски деликатес, консумацията му се препоръчва за хора, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система, атеросклероза, бронхит, астма и др. Той също така балансира нивата на холестерол в кръвта и е особено подходящ за страдащите от диабет.

След като уточнихме защо е добре редовно да похапвате октопод, както и че той може да бъде приготвен по различни начини, нека ви покажем и някои много сполучливи гарнитури, които да поднесете заедно с него.

Свежи салати

Свежите зелени салати от марула, айсберг, копф салата, лоло, валериана, рукола и други пасват много добре на всякакви морски деликатеси, включително и октопод. А тъй като последният е особено ценен от гърците няма да сбъркате и ако го поднесете с традиционната гръцка салата.

Класически задушени или гриловани зеленчуци

Пържен октопод

Вкусни гарнитури, подходящи за октопод, могат да бъдат приготвени от задушени в масло зеленчуци като грах, броколи, карфиол, морков, царевица и др. Добро хрумване са и грилованите зеленчуци, към които можете да включите лук, морков, гъби, тиквички, патладжани и т.н.

Картофи и ориз

Тук няма да се спираме на подробности, защото това са добре познати ни гарнитури, пасващи почти към всякакви морски деликатеси, меса и риби. Обикновен сварен жасминов ориз или ризото с гъби, картофено пюре, пържени, печени или задушени картофи-всички те са подходяща гарнитура за октопод. Използвайте въображението си!

Запечена цикория

Вкусни гарнитури за октопод

Сигурно свързвате цикорията единствено с чайовете, но в случая имаме предвид глави от цикория, които запечени се превръщат в чудесна гарнитура за октопод. Просто ги измийте, разрежете на две части и изпечете за около 5 мин от всяка страна в грил-тиган, към който сте добавили и малко зехтин. Посолете и поръсете с черен пипер.

Полента

Известен като полента в средиземноморските страни и като качамак в балканските, тази гарнитура се приготвя от царевично брашно и вода или прясно мляко. Тъй като ще я поднасяте към октопод, можете да добавите към нея и подправки като риган, чесън, черен пипер, мента и др.

Фава

Октопод с гарнитура

За мнозина понятието фава буди въпросителни, но това всъщност е жълт грах, от който се приготвя и добре познатата гръцка разядка, която служи чудесно за гарнитура към октопод и която е наистина емблематична за остров Санторини.

За да сварите фавата, е най-добре да следвате инструкциите на опаковката на производителя ѝ. След като тя е омекнала добавете към нея червен лук, чесън и сол на вкус. Когато всичко е сварено, извадете лука и чесъна и разбийте сместа, така че да се получи консистенция, подобна на пюре.

Поднесете гарнитурата към октопода, след като сте я напръскали обилно със зехтин, добавили сте към нея нарязан на ивички червен лук, шепа каперси, щипка черен пипер и риган. Октопод с фава си е истинска гръцка класика, след която ще си оближете пръстите!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest