Зеленият боб е много популярен зеленчук у нас. Това едногодишно увивно растение от семейство бобови е характерно с плода си, който е шушулка, пълна с бобчета с овална форма.
Този зеленчук е богат на белтъчини, мазнини и въглехидрати, минерални соли и витамини, тоест съдържа всички основни хранителни вещества. Като добавим способността му да се сварява бързо и отличният вкус, е ясно защо е толкова разпространен в кулинарията.
Ястията със зелен фасул са многообразни, най-често се намира в супи, яхнии и салати. Гарнитурите със зелен фасул обаче са запазена територия, която позволява кулинарни експерименти с неочаквано интересен резултат.
Какви гарнитури със зелен боб са особено интересни на гастрономите и задоволяват всякакъв вкус?
Салатите от зелен боб, пюрето от зелен фасул, ориз със зелен боб са популярни вкусотии са гарниране на меса.
Зеленият фасул прави добър тандем с много други зеленчуци. Например с домати. Една интересна гарнитура е с двата основни зеленчука, овкусени с различни подправки.
Зелен фасул с домати
За 4 порции са необходими:
- 100 грама зелен фасул за всяка една, тоест 400 грама общо
- 100 грама консервирани домати за всяка порция, тоест 400 грама общо
- 1 глава лук
- 1-2 скилидки чесън
- 1 супена лъжица захар за туширане киселината на доматите
- 2 супени лъжици оцет за овкусяване
- 1 супена лъжица сух босилек
- 2 супени лъжици зехтин
- ½ кафяна чашка маслини
- Черен пипер
- Сол на вкус
Може да се използва замразен зелен фасул или пресен, който да се бланшира, докато омекне добре. Ако се използва замразен, трябва да се пусне във вряла вода за 10-15 минути и да се изчака да омекне. После се отцежда от водата.
Лукът, нарязан на ситно, и чесънът, който преди това се пресова, се задушават в зехтина, добавя се захарта и се оставя да карамелизира. После се добавя оцетът и се оставя да ври с него 2 минути. След това се добавят доматите, нарязани на ситни кубчета и добре наситнените подправки. Полученият сос къкри на слаб огън няколко минути. Накрая се слага зеленият фасул и се разбърква добре. Сваля се от огъня и се сервира охладен, като може да се украси с пресен босилек.
Тази вкусна гарнитура със зелен боб е подходяща добавка към печени меса или колбаси, както и като самостоятелно блюдо за лек летен обяд или при диетично хранене, което толерира консумацията на зеленчуци.
Коментари