Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни гарнитури със зелен боб

Вкусни гарнитури със зелен боб

Вкусни гарнитури със зелен боб

Зеленият боб е много популярен зеленчук у нас. Това едногодишно увивно растение от семейство бобови е характерно с плода си, който е шушулка, пълна с бобчета с овална форма.

Този зеленчук е богат на белтъчини, мазнини и въглехидрати, минерални соли и витамини, тоест съдържа всички основни хранителни вещества. Като добавим способността му да се сварява бързо и отличният вкус, е ясно защо е толкова разпространен в кулинарията.

Ястията със зелен фасул са многообразни, най-често се намира в супи, яхнии и салати. Гарнитурите със зелен фасул обаче са запазена територия, която позволява кулинарни експерименти с неочаквано интересен резултат.

Какви гарнитури със зелен боб са особено интересни на гастрономите и задоволяват всякакъв вкус?

Салатите от зелен боб, пюрето от зелен фасул, ориз със зелен боб са популярни вкусотии са гарниране на меса.

Зеленият фасул прави добър тандем с много други зеленчуци. Например с домати. Една интересна гарнитура е с двата основни зеленчука, овкусени с различни подправки.

Зелен фасул гарнитура

Зелен фасул с домати

За 4 порции са необходими:

- 100 грама зелен фасул за всяка една, тоест 400 грама общо

- 100 грама консервирани домати за всяка порция, тоест 400 грама общо

- 1 глава лук

- 1-2 скилидки чесън

- 1 супена лъжица захар за туширане киселината на доматите

- 2 супени лъжици оцет за овкусяване

- 1 супена лъжица сух босилек

- 2 супени лъжици зехтин

- ½ кафяна чашка маслини

- Черен пипер

- Сол на вкус

Зелен боб с домати

Може да се използва замразен зелен фасул или пресен, който да се бланшира, докато омекне добре. Ако се използва замразен, трябва да се пусне във вряла вода за 10-15 минути и да се изчака да омекне. После се отцежда от водата.

Лукът, нарязан на ситно, и чесънът, който преди това се пресова, се задушават в зехтина, добавя се захарта и се оставя да карамелизира. После се добавя оцетът и се оставя да ври с него 2 минути. След това се добавят доматите, нарязани на ситни кубчета и добре наситнените подправки. Полученият сос къкри на слаб огън няколко минути. Накрая се слага зеленият фасул и се разбърква добре. Сваля се от огъня и се сервира охладен, като може да се украси с пресен босилек.

Тази вкусна гарнитура със зелен боб е подходяща добавка към печени меса или колбаси, както и като самостоятелно блюдо за лек летен обяд или при диетично хранене, което толерира консумацията на зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest