Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни гарнитури за есетра

Вкусни гарнитури за есетра

Вкусни гарнитури за есетра

Есетрата е хрущялна риба, която е на почит сред всички народи не само заради вкусното си и полезно месо, но и заради самия факт, че е хрущялна - няма да ви се наложи да чистите досадните костици.

Някога тази риба е била толкова популярна, че германците дори имали рибни пазари, предназначени за продажба само на есетра. Руснаците пък наблягали на черния хайвер, който се добива от нея и чиято цена определено не е за всеки.

За съжаление, поради широката известност на тази риба, уловът ѝ толкова се увеличил, че в момента на места е сред застрашените от изчезване риби, но и за наше щастие все още можем лесно да се снабдим с нея, както и с удоволствие да си я хапнем.

Преди да преминем по същество и да ви предложим идеи за гарнитура към есетрата, е важно да споменем, че тя може да бъде приготвена по всякакъв начин - сварена за рибена чорба, задушена, изпечена есетра на фурна или есетра на скара, маринована, панирана или пържена есетра. Който и вариант да изберете, няма да сбъркате.

Ето и скакво можете да поднесете тази вкусната есетра.

Картофи за гарнитура за естера

Вкусни гарнитури за есетра

Да, всички сме чували, че на рибата пасва чудесно салатата от картофи. Но не само. Можете да я поднесете заедно с картофи соте, картофено пюре, със задушени или изпечени картофи, а англичаните пък са известни с тяхното фиш енд чипс, което в превод е риба с чипс от пържени картофки.

За да не сте толкова стандартни обаче, ние бихме ви препоръчали да пробвате да изпечете на фурна картофени кюфтенца, към които сте добавили някакви зеленийки ( зелен лук, пресен чесън, лапад, коприва, спанак, копър, магданоз и т.н.). Важно е предварително да сте сварили картофите, да ги настържете и към тях да добавите задушените за кратко зеленийки, както и яйце. Подправете по ваш вкус, оформете кюфтенца, оваляйте в брашно, намажете ги със зехтин и ги изпечете в предварително загрята на 180-200 °C фурна. Ще си оближете пръстите!

Оризова гарнитура за есетра

В азиатската кухня рядко ще попаднете на каквото и да е ястие, което да не бъде поднесено заедно с купичка ориз. Той пасва чудесно и на рибните специалитети, в това число и тези, приготвени от есетра.

Задушени или гриловани зеленчуци с есетра

Към есетрата биха паснали чудесно задушени броколи, грах, гъби, зелен боб или карфиол, както и гриловани лук, тиквички, патладжани, моркови и др.

Зрял боб, поднесен с есетра

Гарнитури за есетра

Може на пръв поглед тази комбинация да ви се стори абсурдна, но се замислете от какво всъщност се състои класическата салата Ропотамо. По този повод ще вметнем, че в действителност можете да си приготвите и вие самите цяла салата Ропотамо и то не като добавяте скумрия в нея. Есетрата би изиграла също много добра роля за целта, а и много по-лесно бихте я изчистили от хрущялите ѝ, отколкото пълната с кости скумрия. Освен боб към нея ще трябва да добавите и грах, доматено пюре, кисели краставички и изпечени чушки.

Паста към порцията риба есетра

Към есетра може да поднесете всякакъв вид паста, особено ако сте я приготвили с доматен сос, чесън и босилек. Логично е да напомним, че няма смисъл да добавяте и месни продукти към нея. Месото на есетрата е напълно достатъчно да задоволи и най-претенциозните и капризните гастрономи!

Вижте още: Полезни свойства и кулинарни приложения на Есетра

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest