Есетрата е хрущялна риба, която е на почит сред всички народи не само заради вкусното си и полезно месо, но и заради самия факт, че е хрущялна - няма да ви се наложи да чистите досадните костици.
Някога тази риба е била толкова популярна, че германците дори имали рибни пазари, предназначени за продажба само на есетра. Руснаците пък наблягали на черния хайвер, който се добива от нея и чиято цена определено не е за всеки.
За съжаление, поради широката известност на тази риба, уловът ѝ толкова се увеличил, че в момента на места е сред застрашените от изчезване риби, но и за наше щастие все още можем лесно да се снабдим с нея, както и с удоволствие да си я хапнем.
Преди да преминем по същество и да ви предложим идеи за гарнитура към есетрата, е важно да споменем, че тя може да бъде приготвена по всякакъв начин - сварена за рибена чорба, задушена, изпечена есетра на фурна или есетра на скара, маринована, панирана или пържена есетра. Който и вариант да изберете, няма да сбъркате.
Ето и скакво можете да поднесете тази вкусната есетра.
Картофи за гарнитура за естера
Да, всички сме чували, че на рибата пасва чудесно салатата от картофи. Но не само. Можете да я поднесете заедно с картофи соте, картофено пюре, със задушени или изпечени картофи, а англичаните пък са известни с тяхното фиш енд чипс, което в превод е риба с чипс от пържени картофки.
За да не сте толкова стандартни обаче, ние бихме ви препоръчали да пробвате да изпечете на фурна картофени кюфтенца, към които сте добавили някакви зеленийки ( зелен лук, пресен чесън, лапад, коприва, спанак, копър, магданоз и т.н.). Важно е предварително да сте сварили картофите, да ги настържете и към тях да добавите задушените за кратко зеленийки, както и яйце. Подправете по ваш вкус, оформете кюфтенца, оваляйте в брашно, намажете ги със зехтин и ги изпечете в предварително загрята на 180-200 °C фурна. Ще си оближете пръстите!
Оризова гарнитура за есетра
В азиатската кухня рядко ще попаднете на каквото и да е ястие, което да не бъде поднесено заедно с купичка ориз. Той пасва чудесно и на рибните специалитети, в това число и тези, приготвени от есетра.
Задушени или гриловани зеленчуци с есетра
Към есетрата биха паснали чудесно задушени броколи, грах, гъби, зелен боб или карфиол, както и гриловани лук, тиквички, патладжани, моркови и др.
Зрял боб, поднесен с есетра
Може на пръв поглед тази комбинация да ви се стори абсурдна, но се замислете от какво всъщност се състои класическата салата Ропотамо. По този повод ще вметнем, че в действителност можете да си приготвите и вие самите цяла салата Ропотамо и то не като добавяте скумрия в нея. Есетрата би изиграла също много добра роля за целта, а и много по-лесно бихте я изчистили от хрущялите ѝ, отколкото пълната с кости скумрия. Освен боб към нея ще трябва да добавите и грах, доматено пюре, кисели краставички и изпечени чушки.
Паста към порцията риба есетра
Към есетра може да поднесете всякакъв вид паста, особено ако сте я приготвили с доматен сос, чесън и босилек. Логично е да напомним, че няма смисъл да добавяте и месни продукти към нея. Месото на есетрата е напълно достатъчно да задоволи и най-претенциозните и капризните гастрономи!
Вижте още: Полезни свойства и кулинарни приложения на Есетра
Коментари