Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни гарнитури за барбун

Вкусни гарнитури за барбун

Вкусни гарнитури за барбун

Барбунът спада към соленовнодните риби, които заемат важно място на трапезата на редица народи. Известен е и като Царската риба, вероятно защото в далечното минало е бил търгуван на изключително високи цени, които днес едва ли можем дори да си представим.

Заради вкусното си месо, барбунът присъства в най-разнообразни рибни рецепти, като барбун на скара, пържен барбун и печен барбун. Много подходящ е и за мариноване. В тези редове обаче ще оставим самата риба „на мира“, а ще се съсредоточим върху това кои гарнитура ѝ пасват.

Ето няколко предложения за гарнитури за барбун.

Картофена гарнитура към барбун

Докато за България да е истинска класика рибата да се поднася със салата от картофи, то в Обединеното кралство се консумира предимно с пържени картофи. Няма как да не сте чували популярния английски израз fish and chips (риба и пържени картофи).

Говорейки за картофени гарнитури към барбуна, изобщо не е необходимо да се ограничавате само до картофената салата или до пържените картофи. Можете да поднесете барбуна и с картофено пюре, задушени картофи с масло, чесън и копър, или пък изпечени на фурна картофи с подходящи подправки като розмарин, риган, копър и др.

Пресни салатки към барбун

Пържен барбун

Всякаква риба, в това число и барбуна, може да бъде поднесена със свежи сезонни салати като домати и краставици, зелени салати, салата от зеле и моркови и т.н.

Зимни гарнитури за барбун

Идва време, през което няма да можете да поднесете барбуна със свежи зеленчуци, но няма място за тревога. Към него пасват чудесно и типични зимни салати като руската, снежанката, всякакви салати от червено цвекло или целина и т.н.

Бобови гарнитури към барбуна

В случай че идеята да поднесете барбуна с бобова гарнитура ви се стори страна, то само се замислете какво точно представлява любимата ни салата Ропотамо - риба с боб, грах, и печени чушки. В този контекст можете спокойно да поднесете барбуна със салата от боб и нахут, със задушен в масло грах или пък с пюре от леща.

Барбун с гарнитура от ориз

Ориз гарнитура към риба

Ако сте били в някоя азиатска държава, то няма как да не ви е направило впечатление, че почти всичко се поднася с ориз. И има защо. Оризът е чудесна гарнитура както към постни ястия, така и към месни и рибни.

Полента като гарнитура към барбуна

Полентата всъщност е италианското име на качамака, който е добре известен из всички държави на Балканския полуостров. Макар да се похапва главно като основно ястие, той може да служи и като чудесна гарнитура към меса и риба.

Кръстоцветни зеленчуци за гарнитура

Салати за риба

Най-известните от тях са карфиола и броколите, но изобщо не са за подценяване и аспержите, брюкселското зеле, алабаша и листното цвекло. Те могат да се превърнат в изключително вкусна гарнитура за риба, а и са малко по-атрактивно хрумване.

Гъби за гарниране на барбун

Можете да задушите гъбите, да ги мариновате или пък да приготвите от тях салата, която да поднесете заедно с барбуна. Не забравяйте единствено, че гъбите не напразно се наричат по този начин и буквално попиват в себе си всякакви подправки. Не прекалявайте с тях, защото в противен случай хората, на които поднасяте барбуна, няма да усетят по подобаващ начин истинския вкус на рибното месо. Което, както казахме в началото, е превъзходен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest