Розмаринът е подправка, която придава много приятен и свеж аромат на ястията, в които се сложи. Подправката е често използвана в Средиземноморската кухня. За подправка се използват листата на розмарина, като те могат да бъдат пресни или изсушени.
Често се използва за подправка на супи, печени меса, добавя се към маринати. Много подходящ за дивечово месо, а някои кулинари го използват и за подправка на риба, макар че по този въпрос могат да се срещнат разнородни мнения.
Върлува и мнението, че розмаринът похабява рибата и не бива да се използва. В крайна сметка преди да опитаме, няма как да разберем дали ще ни хареса.
Розмаринът предава много приятен аромат на месни супи, както и на постни. Като цяло не може да се каже дали е подходящ за подправка на сладки или солени ястия, защото можем да го срещнем и в двата вида рецепти.
Ароматът му е подходящ за подправяне на картофи, зеле, домати. В много ястия можете да срещнете комбинацията между розмарин, риган и салвия – от всички подправки се слагат равни количества.
Не е препоръчително да слагате розмарин в една гозба заедно с босилек или магданоз, тъй като розмаринът има много силен аромат и ще потисне миризмата на останалите подправки.
Предлагаме ви две рецепти с ароматния розмарин. Първата е много лесна и можете да си я приготвите, като основно или като гарнитура към някакво печено месо. Необходими са ви картофи, розмарин, черен пипер, сол, олио, съвсем малко чубрица, 2 скилидки чесън, ½ ч.ч. бира и същото количество вода.
Обелете и нарежете картофите, след което ги сложете в тава, отгоре поръсете с розмарин, сол, черен пипер и много малко чубрица. Разбъркайте и налейте мазнината. Чесънът сложете накрая, като най-добре е да го смачкате с преса. Налейте течността и затворете с алуминиево фолио, на което трябва да направите няколко дупки с вилица.
Печете в умерена фурна за около час. Ако сметнете, че течността е много за количеството картофи, просто я намалете. Ако искате да приготвите основно, добавете късчета сурово пилешко и подправете с малко червен пипер всички продукти, след което продължете готвенето по същия начин.
Следващото ни предложение е за десерт. За него са ви нужни праскови, кафява захар, вода и няколко клонки розмарин. Измивате прасковите и ги разполовявате, след което махате костилката.
В тава сложете няколко стръка розмарин, отгоре наредете плодовете и поръсете с няколко лъжици захар. Добавете от нея и около плодовете.
Върху захарта се слагат още няколко листенца розмарин. Наливате вода в тавата и слагате във фурната. Печете, докато се запекат плодовете – не повече от половин час. Може да сервирате с бита сметана.
Коментари