Колкото и апетитни да изглеждат някои рецепти, ентусиазмът ни да ги приготвим бързо стихва, когато видим сложната им подготовка. Има обаче съвсем простички ястия, които стават бързо и не изискват да ползвате цялата си посуда. Вижте нашите предложения за лесни и вкусни ястия на тиган, за да почерпите идеи за обяд или бърза вечеря.
Миш-маш
Това е класика в жанра, когато говорим за българска кухня. Просто нарязвате зеленчуците (чушки, домати, лук) за рецептата и ги задушавате на тиган, след което добавяте яйцата и сиренето. След няколко разбърквания имате неустоимо ястие с яйца, което можете да похапнете с пухкав домашен хляб.
Чушки с доматен сос
Запържете 4 зелени чушки в тиган и ги отстранете. В същия тиган задушете 2 скилидки чесън и 2 домата, нарязани на кубчета. По желание може да обелите доматите предварително. Гответе доматите до получаване на гъст доматен сос. Подправете с щипка захар и малко сол. Към края на готвенето добавете пържените чушки и сервирайте. Ето че имате страхотен бърз обяд.
Омлет
Омлетът е едно от най-лесните и бързи ястия на тиган. Можете да го обогатите с всякакви колбаси, зеленчуци и зелении. Въпреки това омлет със сирене и омлет с гъби си остават класика.
Кюфтета на тиган
Използвайте готова кайма за кюфтенца. Оформете малки сплескани топчици и ги запържете в тиган от всички страни до приятен загар. Сервирайте кюфтенцата с гарнитура по избор като картофена салата, варен ориз, зелева салата или салата от краставици и домати.
Гъби в масло
За тази рецепта на тиган можете да ползвате печурки или други любими гъби. Нарежете ги на филийки и ги задушете с малко масло. Подправете с черен пипер, чесън и лук на прах. Сервирайте като мезе.
Менемен
Това е ориенталска рецепта, напомняща на българския миш-маш. Нарежете и запържете в тиган чушки, лук и домати. Щом омекнат достатъчно, чукнете в тигана и яйца. Тук особеното е, че не ги бъркате, а оставяйте яйцата да се сготвят цели.
Тези вкусни рецепти на тиган са семпли, икономични и много вкусни. Могат да са истинско спасение, когато искате да хапнете нещо спешно, но нямате много време да готвите сложни рецепти, изискващи дълга термична обработка.
Коментари