Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Бързи идеи за ястия на пара

Бързи идеи за ястия на пара

Зеленчуци на пара

Вече е всеизвестно, че готвенето на пара е може би един от най-здравословните методи за приготвяне на храна, тъй като продуктите запазват своите витамини си и другите си ценни вещества. Все повече семейства го използват и остават изключително доволни. Разбира се, има и скептици, според които готвенето на пара прави продуктите блудкави и безвкусни, но това не е така. Всичко зависи от рецептите и начина, по който се изпълняват.

Предлагаме ви няколко бързи идеи за ястия на пара.

Пюре от моркови и кайсии

Необходими продукти: 700 грама моркови, обелени и нарязани, 100 грама кайсии, обелени и нарязани на половинки, 2 супени лъжици сметана, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: За около 20 минути сварете на пара морковите и кайсиите, докато морковите омекнат напълно. Сложете в кухненски комбайн, добавете сметаната, сол и черен пипер и си пригответе гладко пюре.

Бобена салата на пара

Уред за готвене на пара

Бобът се кисне във вода едно денонощие. На сутринта сменете водата и оставете боба да кисне още в новата вода. В тенджера със съд за пара сипете боба и 350 милилитра вода - сварете на бавен огън за около час (или докато се свари). След това сложете изцедения боб в отделна купа и прибавете 2 глави нарязан червен лук, 3 нарязани домата, 3 печени, обелени и нарязани чушки, 2 моркова (настъргани), половин връзка магданоз, зехтин и сол. По желание можете да добавите лимон или оцет.

Зеленчуци на пара

В тенджера изсипете около 300 милилитра вода, поставете съда за пара и върху него наредете зеленчуците - картофи (необелени, нарязани наполовина по дължина), тиквички (необелени, нарязани), лук (обелен и нарязан на едро), зеле (нарязано на дебели резени). Между продуктите трябва да има достатъчно въздух (т.е. да не бъдат натъпкани), за да може да поемат достатъчно от парата и да се сварят добре. Варят се на слаб огън при затворен капак около 25 минути. Сервират се полети със зехтин или сос по желание и подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен