Пълноценната закуска е най-добрият старт на деня. А ако имате малко повече свободно време, може да положите старание, различно от това за направата на сандвичи и да си дадете наистина "сгряващо" начало след събуждане. Ето няколко рецепти за една по-различна закуска, която освен че ще ви засити за дълго, ще ви донесе и по-добро настроение.
Пикантни картофки с бъркани яйца, подправени с кимион
Необходими продукти:
2 почистени картофа, 4 супени лъжици растителна мазнина, 3 яйца, сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч. л. смлян кимион, 1/2 ч.л. смлян кориандър, 1/2 ч. л. куркума на прах, 1/2 ч. л. чили на прах, 1/2 ч. л. сол.
Начин на приготвяне:
Прободете картофите с вилица, така че кожичката им да се сцепи впоследствие. Сложете ги в микровълновата фурна, докато се сварят добре отвътре. Когато картофите са напълно сготвени, ги обелете и ги нарежете на осминки. Оставете ги настрана.
Добавят се 2 супени лъжици олио в тиган, счупват се трите яйца и се разбъркват. Подправете ги със сол и черен пипер на вкус.
В друг тиган затоплете две супени лъжици олио. След това добавете солта, кимиона, кориандъра, куркумата и чилито на прах. Изсипете предварително сварените в микровълновата печка картофи и гответе, докато станат хрупкави и покафенеят. Сервирайте ги с с бърканите яйца.
Палачинки с царевица и люти чушки, поляти със сос от кисело мляко и копър
Необходими продукти:
1 и 1/2 чаена чаша кисело мляко, 2 супени лъжици нарязан пресен копър, около 3 супени лъжици сок от лимон, сол и прясно смлян черен пипер, 2 супени лъжици студено пресован зехтин, 3 чаени чаши царевица, 2 средно люти чушки - ситно нарязани (оставете семките за по-лют вкус или ги премахнете, ако не ви допада ястието да е твърде пикантно), 3 стръка зелен лук - нарязан ситно, 1/2 чаена чаша царевично брашно, 1/4 чаена чаша брашно, 1/2 чаена лъжичка сода на прах, 2 яйца - леко разбити, 1/2 чаена чаша мътеница, растителна мазнина за пържене.
Начин на приготвяне:
Смесете киселото мляко с копъра и лимоновия сок, подправете на вкус със сол и черен пипер и разбъркайте добре всички продукти. Оставете настрана соса.
Загрейте олиото в широк тиган над средно висока температура. Добавете царевица, чушленцата и зеления лук. Подправете на вкус със сол и пипер. Гответе, като разбърквате от време на време за около 5 минути, докато зеленчуците омекнат и започнат да покафеняват. След като са готови, ги прехвърлете в широка купа.
Смесете заедно царевичното брашно, брашното, содата и 1 чаена лъжичка сол в средно голяма купа. В друг съд разбъркайте яйцата с мътеницата. Добавете брашнената смес в купата с пържената царевица, след това изсипете яйцата с мътеница и разбъркайте добре всичко.
В тиган за пържене сипете 3 супени лъжици растително олио. Изчакайте мазнината да се нагрее и внимателно изсипете приготвената смес във формата на малки палачинки. Пържете ги, докато краищата им покафенеят- около 4 минути. Регулирайте топлината на котлона, колкото е необходимо, за да се предотврати изгарянето. Внимателно обърнете палачинките, за да се изпържат и от двете страни. След това ги прехвърлете върху кухненска хартия, за да се попия излишната мазнина от тях. Дръжте ги на топло.
Изпържете цялата смес за палачинки. Между отделните партиди, изваждайте случайно падналите зърна царевица в тигана, така че да не загарят и добавете допълнително олио за пържене, ако е необходимо.
Поднесете палачинките, като отгоре ги поръсите със соса от кисело мляко и копър.
Сандвич с майонеза, яйца, бекон и сос „Срирача”
Необходими продукти:
3 яйца, 2 филии пълнозърнест хляб, 5 резена бекон, половин глава лук, бяло сирене „Чедър”, чеснова паста, „Срирача” -лют сос, зехтин, морска сол, черен пипер, лека майонеза за намазване.
Начин на приготвяне:
Запържете зехтина в широк тиган. Прибавете в него нарязания лук, лъжичка от чесновата паста, малко сол и черен пипер. Гответе, докато лукът се карамилизира. В друг тиган запържете парчетата бекон. Междувременно счупете трите яйца, но не разбирайте жълтъците им.
Запечете леко двете филийки хляб на тостера. В тигана с лука изсипете яйцата. Отгоре и между жълтъците поставете нарязаното на парченца сирене „Чедър”. Поръсете с черен пипер и похлупете с капак за малко. През това време намажете филиите-тост с тънък слой майонеза. Подредете ги в плоска чиния. След като яйцата са готови, а сиренето се е разтопило, сложете внимателно яйцата върху препечените филийки. Отгоре поставете беконените парченца. Спукайте жълтъка, който при пърженето трябва да е останал леко рохък, и поръсете закуската отгоре с лютия сос „Срирача”.
Яйчен пай с печена наденичка и люти чушки
Необходими продукти:
450 гр. наденица, 1 чаена чаша настъргано сирене „Чедър”, 1 чаена чаша настъргано сирене - „Монтерей Джак”, 1/2 чаена чаша нарязан лук,
100 гр. нарязани зелени, люти чушки, 10 яйца - леко разбити, 1 чаена лъжичка чили на прах, 1 чаена лъжичка смлян кимион, 1/2 чаена лъжичка чесън на прах, 1 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка черен пипер.
Начин на приготвяне:
Поставете наденицата на парченца в тава и я запечете на средно висока температура, докато равномерно покафенее, леко се изсуши и разпука. Поръсете я със сирената „Чедър” и „Монтерей Джак”, лука и резенчетата люти чушки. Междувременно в средно голяма купа смесете яйцата с чилито на прах, кимиона, чесъна на прах, солта и черния пипер. Изсипете сместа при запичащите се парченца наденица. Ястието се пече, докато отгоре се получи златиста коричка. След това яйченият пай се охлажда малко и може да се сервира.
Коментари