Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Плънки за пуйка

Плънки за пуйка

Пуйка

Когато правим пълнено пиле или пуйка, обикновено пълнежът става доста по-вкусен от останалата част от птицата. Представяме ви три рецепти за плънка за пуйка, като в зависимост от размера на птицата можете да увеличите или намалите съставките.

За първата рецепта са ви необходими пуйка – около 4 кг, 250 г пилешки дробчета, 250 г гъби, 2 с.л. вино, масло, 250 г пюре от кестени, черен пипер, сол, 2 яйца.

Първо нарязвате дробчетата на малки парченца и ги пържите в 2 супени лъжици масло, към тях добавяте нарязаните гъби и виното.

Пълнена пуйка

Когато виното започне да ври, постепенно добавяте – нарязаните на ситно твърдо сварени яйца, черен пипер, сол и пюре от кестени. Накрая сложете нарязана на парчета луканка. С тази смес напълвате пуйката, а върху гърдите на птицата нареждате резени сланина, за да може месото да стане сочно. Пуйката е готова за печене.

Следващата плънка за вкусна пуйка, която сме избрали, е с картофено пюре. След като вече сте го приготвили, към него добавяте нарязани на ситно гъби, 1 яйце, смлян черен пипер, моркови и лук на ситно, сол. Разбърквате добре и добавяте нарязана шунка.

След това пълните пуйката с плънката, зашивате я и нареждате отгоре няколко ленти сланина или бекон. След като я сложите в тавата, заливате пуйката с половин литър бяло шампанско и печете.

Плънки за пуйка

Последното ни предложение е за плънка, в която има два различни вида месо – свинско и пилешко. Ето и какви са останалите необходими продукти:

Плънка за пуйка със свинско

Необходими продукти: пуйка, 350 г гъби, 150 г свинско месо, 150 г бяло пилешко месо, 4–5 скилидки чесън, червен пипер, магданоз, мащерка, черен пипер и сол

Начин на приготвяне: Нарежете свинското и пилешкото месо на малки късчета и ги запържете в мазнина. След като леко променят цвета си, добавете нарязаната на ситно глава лук и оставете да се задуши за няколко минути.

Следва да сложите гъбите, които предварително сте изчистили и нарязали на половинки. Накрая слагате подправките и отдръпвате от котлона. Пълните пуйката и я зашивате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest