Галушките са неразделна част от източноевропейската кухня и са се превърнали в национален специалитет на Украйна, Полша, Словакия, Чехия и Русия. В масовия си вариант представляват нещо като тестени трохи, които могат да бъдат приготвени от каквото си пожелаете - брашно или грис, и подобно на крутоните, се поднасят към супи, салати и основни ястия.
Галушки могат да бъдат приготвени и от сварени и настъргани картофи, а в някои от изотчноевропейските държави те са с пълнеж от месо, месни или млечни продукти, зеленчуци и др. и се консумират като пелмените.
Ето как можете да си направите сами галушки и според желанието си да ги поднесете като крутони или да ги напълните с апетитна плънка и да служат като самостоятелно ястие:
Тесто се галушки
Необходими продукти: 400 г брашно (може да е бяло, типово, черно или пълнозърнесто), 2 яйца, 50 г масло, щипка сол, вода
Начин на приготвяне: Брашното се смесва със солта, размекналото се масло и яйцата и към него постепенно се добавя вода до получаването на гладко тесто. Ако галушките се сервират като крутони, от разстланото тесто се изрязват малки парченца, които се пускат във вряща леко подсолена вода и се варят, докато започнат да изплуват, след което се запържват в малко масло.
Ако се пълнят, трябва да изрежете с помощта на формичка кръгчета, в които слагате плънката, оформяте ги като топчета, леко ги овъргаляте в брашно и ги варите по аналогичен начин. Поднасяте ги със сметана или просто ги пускате в предварително приготвен бульон, а ако сте направили прекалено голямо количество, можете да ги замразите и да си ги сварите по всяко време, по което пожелаете.
Апетитни плънки за галушки
- плънка от леко запържена кайма със ситно нарязан лук и подправки на вкус;
- зеленчукова плънка от леко запържен патладжан със сирене и подправки на вкус;
- плънка от маслини, сирене и подправки на вкус, които нямат нужда от предварителна термична обработка;
- плънка от настърган кашкавал, ситно нарязана шунка или филе и по желание кисела краставичка;
- плънка от ситно нарязана червена чушка, сирене, чесън и черен пипер.
Коментари