Баницата е традиционно балкански ястие, което често присъства на нашите трапеза. Обичана от всички, баницата има доста разновидности. По този начин традицията се запазва, но едновременно с това се обновява – добавяме нови продукти, премахваме или заменяме други.
Класическата баница се прави с домашно точени кори, от онези, които нашите баби правят перфектно тънки, с много яйца, мазнина и сирене.
Добавя се кисело мляко или газирана вода. В днешно време малко от домакините се заемат с точене на кори – може да се случва по празници, но в ежедневието всички разчитаме на готовите кори.
Може би не са същите, както домашните, но също са вкусни и баницата става страхотна. Макар че баницата със сирене е класическа рецепта, има няколко нещо, които можем да добавим в плънката, за да я освежим и променим.
Един от вариантите е да я направите с някакъв зеленолистен зеленчук – лапад, коприва, киселец. Може да не сте опитвали, но се получава доста сполучливо. Добавете и малко сирене към зеленчука, за да не стане безсолна и зеленчукът да започне да нагарча.
Освен това предварително трябва да си запържите лападът, копривата или киселецът в малко мазнина. Ако я направите с киселец, ще придобие съвсем лек кисел привкус, а в комбинация със сиренето се получава великолепно.
Страхотна плънка за баница ще се получи и ако използвате кашкавал. Но тъй като ще сложите доста голямо количество, може да го премесите с малко сирене.
Кашкавалът трябва да бъде настърган. Най-добре го настържете на едро ренде. Добавете малко босилек или малко риган – отива, както на сиренето, така и на кашкавала.
Ако сте любител на месото, може да добавите кайма – до някаква степен, ще заприлича на лазаня, но все пак е с традиционни кори за баница.
Необходими са ви глава лук, която да запържите заедно с каймата и малко черен пипер за вкус. Може да замените лука с праз, а като подправка да добавите малко чубрица. Вместо кайма може да използвате и пилешко месо.
За вегетарианците отлична идея е да приготвят баницата със задушени или запържени зеленчуци или с вегетарианска кайма и тофу. Невероятно вкусна и сладка баница може да приготвите с локум и сушени плодове, които е най-добре да накиснете във вода преди това.
Нашумялата баница с майонеза има много вариации. Ето един вариант, който ще ви хареса и в който има и други продукти:
Баница с майонеза и шунка
Необходими продукти: 1 пакет кори за баница, 1 кутия трапезна майонеза, 150 г шунка, 200 г сирене, 200 г кашкавал, 4 бр. яйца, вода, олио
Начин на приготвяне: Да уточним, че ако не искате да слагате шунка, можете да добавите колбас по ваш вкус. Става вкусна и с кренвирши. Нарязвате ги на ситни кубчета, натрошавате сиренето и настъргвате кашкавала – смесвате ги в една купа. В тава слагате мазнина на дъното и отгоре два листа, после посипвате с плънка. Редите баницата докато свършат корите и плънката.
Важно е накрая да свършите с кори. Не добавяйте мазнина между листите, защото ще използвате майонезата. В отделна купа изсипвате майонезата, 1 ч.ч вода и яйцата – разбивате ги хубаво, да се получи еднородна смес.
След това нарязвате баницата на парчета и загрявате фурната предварително на 180 градуса. Непосредствено преди да я сложите във фурната, заливате баницата с яйчено-майонезената смес. Печете, докато се зачерви.
Виж и тези тънкости при печенето на баница или научи как се завива баница.
Ако пък си решил да си приготвиш баница, опитай нашите предложения за баница с готови кори, вкусна баница с извара или този турски бюрек.
Коментари