Картофите са любима и леснодостъпна храна за много домакинства. Те могат да бъдат приготвяни по много и различни начини и винаги да бъдат вкусни и апетитни. Тук ви предлагам няколко вида плънки, с които да напълните вашите картофи, за да впечатлите семейството или гостите си.
За начало е необходимо да изберете по-едри картофи, които да измиете добре и да сварите до полуготовност. Това означава, че при набождане с вилица тя трябва да влиза лесно в картофа, но да не се нарушава целостта му.
Полусварените картофи се разполовяват и издълбават с вилица, след което се пълнят с избрания от вас пълнеж. Ето и видовете апетитни плънки за пълнени картофи, които ви предлагам:
1. Плънка от кайма

Необходимите продукти за 4 броя картофи са:
Кайма - 250 г
Лук - 1 глава
Домат - 1 бр.
Кашкавал - 150 г
Сол
Черен пипер
Кимион
Босилек
Зехтин
Лукът, домата и каймата се запържват, добавят се подправките и издълбаните картофи се пълнят с плънката. Поливат се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути. Пет минути преди да извадите картофите, ги поръсете с настърган кашкавал и изчакайте да придобие златист цвят.
2. Плънка от гъби и маслини

За нея ви трябват следните продукти:
Картофи - 4 бр.
Гъби - 200 г
Маслини - 10 бр.
Кашкавал - 100 г
Сол
Чубрица
Черен пипер
Масло
Олио
Гъбите се запържват с олио и масло. Издълбаната част от картофите се смесва с настъргания кашкавал добавят се гъбите, почистените от костилките маслини и подправките и всичко се разбърква. С тази смес се пълнят картофите се пекат в загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 минути.
3. Плънка от шунка и моцарела

Картофи - 4 бр.
Моцарела - 120 г
Шунка - 200 г
Масло
Черен пипер
Сол
Зехтин
Сварените и издълбани картофи се посоляват и във всеки от тях се поставя по една бучка масло. Издълбаната част от картофите се смесва с моцарелата, подправките и нарязаната на ситно шунка и с така приготвената плънка се пълнят картофите. Заливат се със зехтин и се пекат на 200 градуса за около 15 минути.
4. Картофи със сирена

За тази рецепта ще ви бъдат необходими:
Картофи - 4 бр.
Сирене - 100 г
Извара - 50 г
Кашкавал - 50 г
Моцарела - 100 г
Зелен лук (на вкус)
Магданоз
Масло
Зехтин
Картофите се издълбават и вътрешната им част се намачква. Към нея се добавят настърганите сирена, нарязаният на ситно лук и подправките. Всичко се разбърква добре и с тази смес се пълнят "лодките", в които предварително има поставена по една бучка масло. Картофите се поливат със зехтин и се пекат на 200 градуса за около 20 минути.
Коментари