Пълнени чушки са традиционно българско ястие, което е задължително на трапезата за Бъдни вечер. Но освен по празниците, пълнените чушки са любими и във всекидневното меню на българите.
Ние ги обичаме или пълнени с кайма и ориз, или само със сирене и яйце. Но ако тези две плънки са ви доскучали и искате да изненадата семейството с нещо различно, предлагаме ви няколко любими плънки за пълнени чушки:
Постна плънка
Обикновено плънката за пълнените чушки е кайма и ориз. Но за тези, които не обичат много месни продукти, вариантът само с ориз е също предпочитан. Може да напълните чушките с предварително запържен ориз. Към него може да добавите лук, целина, моркови. Запържете го с малко масло, за да стане по-маслен. Използвайте висококачествен ориз, за да не стане на каша, докато ги печете след това.
Пълнени чушки за вегани
В различни части на света приготвят пълнени чушки с киноа, кускус, спанак, тиквички и др. Руснаците често приготвят пълнени бели чушки с ориз и моркови. Във варианта за вегани чушките се пълнят с авокадо, нахут и семена от копър. Чушките се приготвят варени или печени.
Пълнени чушки с боб
Това е една от любимите рецепти на Тодор Живков. Той много е обичал да му приготвят пълнени чушки с боб. Освен това, бобът като плънка е много характерен за трапезата на Бъдни вечер. Това може да е едно от постните ви ястия за деня преди Коледа.
Плънка с гъби
Вместо месо може да използвате гъби за плънка на чушките. По този начин ще запазите характерния вкус, но просто няма да използвате месни продукти. Може да добавите ориз или да ги напълните само с гъби. Използвайте по-дребен вид като печурки, например, за да може лесно да напълните с чушките с гъби.
Плънка за чушки от домати
Това е много добър вариант за летните горещи дни. А и тогава на пазара има много хубави розови домати, които може да използвате. Приготвяте плънката по същия начин като тази с ориз и кайма - предварително запържете зеленчуците - лук, копър, и разбира се - домати. Хубаво е преди това да ги запарите в гореща вода и да ги обелите, за да нямат ципи, които да ви дразнят при консумация. С таза запържената плънка просто напълвате чушките и след това запичате на фурна до златисто.
Вижте още:
- Пет начина да направим пълнени чушки;
- Как се правят пълнени чушки със сос - ръководство за начинаещи
Коментари