Пълнени чушки можем да си приготвим с най-различни плънки – месни или постни. Заливката обаче е съществена част от гозбата. Има много сосове, с които можете да залеете изпечените чушки, ето и някои от тях:
- Нужни са ви 1 ч.ч кисело мляко и едно яйце, които да сложите в подходящ съд на котлона. След като се затопли сместа добавете 2 с.л брашно и бъркайте енергично. Хубаво е да добавите и щипка-две сол, както и малко смлян черен пипер.
Разбира се, може да разбиете само яйце и мляко, без подправки и дори без да затопляте сместа. Достатъчно е да сте извадили продуктите от хладилника, за да се стоплят от стайната температура. Разбивате ги и когато чушките са готови – заливате със сместа. Запичате, за да стане златиста заливката и изключвате.
Можете също към млякото да добавите чаена лъжичка сода за хляб – така заливката ще стане по-пухкава. Яйцата се увеличават в зависимост от това колко са чушките.
Същата заливка с кисело мляко има много варианти за приготвяне – следващото предложение е да разтопите парче масло в тиган и да сложите чаена лъжичка червен пипер.
През това време вече сте разбили киселото мляко и яйцата. Постепенно изсипвате яйчено-млечната смес при червения пипер и бъркате с тел енергично. Когато заври отдръпвате от котлона, добавяте подправки на вкус и заливате пипера.
Заливката можете да направите и с прясно мляко. Приблизително количество 400 мл, 2-3 яйца, 2 с.л брашно, черен пипер, сол. Разбивате по добре познатата технология – яйцата, после добавяте и млякото, накрая слагате брашното и подправките.
Тази заливка е много подходяща за предварително изпечени чушки, пълнени с плънка без месо или кайма. Слагате чушките, заливате със заливката и едва тогава слагате всичко заедно да се запича във фурната.
Идва ред и на доматената заливка – за нея са ви необходими 4 домата, сол, 1 ч.л захар, магданоз и олио. Настъргвате доматите на ситно ренде, като не добавяте ципите им. Към тях се слагат солта и захарта, прибавя се мазнината и ситно нарязаният магданоз – заливате чушките и печете. Ако не обичате магданоз може да сложите босилек.
Ако обичате импровизациите, предлагаме ви да запържите кубче масълце и да сложите няколко лъжици брашно. След като се позапържи, добавете от соса на вече изпечените чушки и някакви подправки по избор. След това сложете чаша кисело мляко и малко топено или пушено сирене.
Коментари