Заливката за мусаката за някои е най-вкусната част от това ястие. Златистата коричка, която се образува при печенето, не само е красива, но и много вкусна. Ако се направи правилно, заливката става сочна, но в най-горната си част е хрупкава.
Съществуват различни видове заливки за мусака. Една тях е традиционната българска заливка, която се състои от 1 кофичка кисело мляко, 1 яйце, 2 супени лъжици брашно и щипка сол.
Яйцето се разбива добре, добавя се към киселото мляко, след това се добавя брашното и солта и всичко се бърка добре, за да няма бучки. Заливката може да се използва в този вид или да се подгрее леко на водна баня при непрекъснато разбъркване. След това се излива върху мусаката и се пече десетина минути до златисто.
Друг вариант на заливката за мусака е използването на сметана и масло. Върху мусаката се излива плътен слой разбита сметана, в която е добавено съвсем малко кисело мляко, за да я направи по-течна. Отгоре се слагат няколко парченца краве масло и мусаката се връща във фурната.
Заливка за мусака се приготвя и от сметана с яйце. Смесват се 350 милилитра течна сметана с 1 яйце, 1 щипка сол и индийско орехче на върха на ножа. С тази смес се залива мусаката и се запича до златисто във фурната.
За заливка на мусака се използва и сосът бешамел. Той се приготвя от 100 грама масло, 500 милилитра прясно мляко, 2 супени лъжици брашно, сол, 100 милилитра бульон.
Брашното се запържва до златисто в брашното, добавя се на тънка струя бульонът и след това млякото и солта, всичко се разбърква добре, за да стане гъста еднородна смес. С нея се залива мусаката и се запича до златисто.
За да е по-ароматна заливката за мусака, добавете в нея любими подправки по вкус. Можете да добавите също така и една шепа нарязани на ситно зелени подправки - копър, магданоз, листа от целина. Така мусаката ще стане още по-вкусна.
За да е по-хрупкава горната част на коричката на мусаката, след като излеете заливката, отгоре разпределете разбит жълтък, а върху него - 1-2 парченца масло.
Опитай и тази пухкава заливка за мусака или нашите изпитани рецепти за мусака.
Коментари