Думата песто означава стриване. Пестото е един от най-популярните сосове в италианската кухня. Съществуват много и различни рецепти за соса, които варират според всеки вкус.
В Лигурия босилекът се отглежда през цялата година в оранжерии, въпреки че в повечето случаи се приема, че късната пролет е сезонът за най-добра реколта.
Различните сортове босилек и условия на отглеждане дават различни вкусове.
Обръщайте внимание на размера и дебелината на листата: ако те са дебели с ясно, изразени вени и кафяви петна, вашето песто ще стане тъмно и влакнесто. За да избегнете това, отстранете листата от всякакви твърди стъбла или вени.
Сред най-важните съставки за пестото освен качествения босилек е чесънът. Лек чесън от млади глави (като пролетния чесън) е най-добрият.
Другата ключова съставка са кедрови ядки. Те са по-скъпи, но са осезаемо различни и с по-сладък вкус. Освен това след смилане придават по-кремава основа на пестото от всички останали ядки, които може да използвате за приготвянето му /орехи, кашу, бадеми и т.н./.
Не забравяйте - използвайте винаги качествен зехтин.
Когато разбивате продуктите, винаги оставяйте босилека за накрая, добавяйте го постепенно и с много любов!
Коментари