Полезните микроорганизми (живите бактерии) участват в преработката на храни, намаляват риска от растеж на патогенна флора, защитават организма от инфекции, вредни бактерии, дрожди и гъбички.
Те защитават организма от канцерогени, премахват токсините, предотвратяват развитието на дисбиоза (дисбактериоза) и като цяло спомагат за поддържане на нивото на имунната защита.
Предлагаме ви списък с продукти, съдържащи най-много пробиотици.
1. Киселото мляко
Доказано е от многобройни проучвания, че редовната консумация на кисело мляко има благоприятен ефект върху имунната система и храносмилането. Днес на пазара има голям избор от йогурт. Но не всички съдържат живи бактерии.
2. Туршия
Маринованите краставички и домати са отличен източник на здравословни пробиотични бактерии, които подобряват храносмилателното здраве. Намиращи се в разтвор на сол и вода, тези продукти използват собствени млечнокисели бактерии за кисела среда. Много е важно саламурата да не съдържа оцет - тя трябва да е натурална и да съдържа живи и полезни ензими, които насърчават растежа на полезните бактерии.
3. Зелени маслини
Проучванията върху полезните свойства на маслините показват, че маслините са отличен източник на пробиотици. Това е ферментирал продукт, което означава, че е богат на лактобацили. Те са доста солени, така че ако и другата ви храна вече е достатъчно солена, бъдете внимателни.
4. Тъмен шоколад
Какаото на прах, основната съставка в шоколада, съдържа полифеноли и малко количество диетични фибри. Всички тези компоненти практически не се усвояват, но когато стигнат до дебелото черво, те се разцепват от полезните микроби, живеещи там. Диетичните влакна са ферментирали, а големите полифенолни полимери се метаболизират в по-малки и по-лесно абсорбирани молекули. Тези малки молекули имат противовъзпалително действие.
5. Кисело зеле
Киселото зеле съдържа пробиотици Leukonostok, педиокок, както и лактобацили, които подобряват храносмилането. За разлика от изкуствените пробиотици, които често умират от стомашния сок, съдържащите се в зелето пробиотици се абсорбират в долната част на червата. В допълнение към пробиотиците, този продукт съдържа фибри, витамини С, В и К, натрий, желязо и други микроелементи.
Коментари