Времената се променят, екологията и технологиите – също, сега са модерни вкусните, но често и нездравословни храни. Много от нас просто не мислят за това, което ядат. А да се мисли и изучава този въпрос, си заслужава.
Вземете например месото и млечните продукти. Месото и млякото на закърмените и хранени животни с антибиотици и хормони отдавна са на нашата маса. Това е буквално отравяне на нашето тяло и унищожаване на чревната флора. Какво ще кажете за паша на животни в екологично неблагоприятни места или храненето им с вредни и замърсени фуражи, отгледани и събирани в такива райони? В крайна сметка това се отразява и на качеството на месото, и на млякото, и на нашето здраве.
Зеленчуците и плодовете са често напоени с химикалите, с които се пръскат, особено тяхната кора. Тонове ябълки се пръскат с различни химикали през целия сезон, а резултатът – нито един червей за тонове ябълки! Червеите не могат да ги ядат, а ние ги ядем.
Растенията и плодовете, които се отглеждат в съвременното земеделие, са цял „склад“ на токсични вещества, включително пестициди, хербициди, инсектициди, тежки метали и др.
При месото положението е същото, защото животните ядат от същите тези замърсени храни.
Кое прави храните вредни
В етапа на обработка към продуктите се добавят изкуствени оцветители, консерванти и аромати. Те правят продуктите евтини, добре запазени, красиви и вкусни, но още по-опасни за нашето здраве. Опаковките, които се използват за тези продукти, са последният "принос" на хранителни добавки.
Ние пръскаме химикали върху храната, превръщаме храната в несъбираема субстанция, отравяме я с канцерогени, опаковаме я в пластмасови кутии, които пък разпиляваме в околната среда.
И това се нарича храна?
Тази „храна“ няма нищо общо с нашата природа, но именно от тази „храна“ ядат повечето хора. Чудно ли е, че толкова много хора умират от непредотвратими болести? Ние просто ежедневно се отравяме с „храна“.
За известния мононатриев глутамат
Нека първо да видим какво е мононатриев глутамат. Мононатриевият глутамат известен още като E621 е бял кристален прах, който се разтваря добре във вода. Такава добавка подобрява вкуса и миризмата на продуктите. Но не бива да се опасявате веднага от това вещество, защото то бива естествено и синтетично. И неговото въздействие зависи от количеството консумирана храна на ден.
Също така според множество проучвания мононатриевият глутамат причинява зависимост при консумиращия храни с глутамат. А продукти от дневните ни хранения, които съдържат от белия прах, са най-вече:
- колбаси, кренвирши;
- хамбургери;
- чипс;
- готови сосове;
- крекери и снаксове;
- бульони на кубчета;
- полуфабрикати;
- сухи подправки.
Това се отнася за ненатуралния мононатриев глутамат.
Индентифицирани са три основни източника за получаване на натурален глутамат: водорасли, малц и цвекло.
Също така естествен мононатриев глутамат може да се намери в храни като: пармезан, свинско, говеждо, пилешко, гъби, спанак, аспержи, зеле, лук, грах, царевица, миди, чедър, скумрия, зрели домати, сардини, шунка, бекон, соев сос, комбу водорасли.
Използвайки тези продукти, можете да приготвите апетитно ястие с истински вкус, без да прибягвате до някаква химия.
Виж също колко са вредни преработените храни.
Коментари