Отдавана се знае, че изкуствените оцветители са вредни за здравето. Върху етикетите на продуктите, разпространени в търговката мрежа, можете да ги откриете закодирани с познатите на всички Е-та. Обикновено можем да ги открием в поредицата между Е100 до Е199.
Най-често те се срещат в сладоледа, различните видове желирани и дъвчащи бонбони, газираните напитки. Всеки знае, че най-често децата се поддават на тези изкушения. Въпреки познатите вреди от изкуствените оцветители поради пропуск или нежелание българските власти позволяват все още широката им употреба в хранителната индустрия.
За справка ето кои са забранените оцветители в останалите държави и какви са причините за това:
- Е102 е забранен в Австралия и Норвегия. Обикновено се ползва за добавяне на жълт цвят към конфитюри, снаксове, зърнени храни, сладкиши. Води до запушване на пикочните пътища и отказ на бъбреците;
- Е107 е забранен в Австралия и САЩ. Ползва се за оцветяване на безалкохолни напитки. Счита се за канцерогенен;
- Е132 и Е133 са забранени в повече от 35 държави. Използват се при приготвянето на бисквити, хлебни изделия, сладоледи, млечни продукти. Причиняват астма, алергична реакция и имат канцероген ефект;
- Е123 е забранен в САЩ, Русия, Австралия и Норвегия. Използва се в желираните продукти. Води до разрушаване на черния дроб и репродуктивните функции;
- Е122 е забранен в Швеция, САЩ, Норвегия, Канада и Япония. Превъзбужда нервната система при децата. Може да доведе до мозъчен оток, алергични реакции и обриви;
- Е124 – счита се, че е канцерогенен (проведени са опити с животни) и не се използва в САЩ и Норвегия;
- Е127 – червен оцветител, който е забранен в Норвегия. Съдържа се в снаксовете и сладкишите. Изключително вреден е за астматици, води до запушване на кръвоносните съдове.
Специалистите препоръчват да се избягва употребата на следните оцветители – от Е173 до Е175, Е180, Е160(b), Е150 (а), Е150 (b), E150 (c), E150 (d), E120, Е128, Е131, E107. Абсолютно забранени за производство са Е103, Е121.
Коментари