Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вредни ли са оцветителите в храните

Вредни ли са оцветителите в храните

Оцветители в храните

Оцветителите, които се слагат в различните видове продукти, са също част от така познатите ни вече Е-та. Тях можем да намерим на опаковките и да ги разпознаем, като търсим от Е 100 до Е 199. За какво се слагат оцветителите в храните, които консумираме? Естествено, най-логичната причина е, за да придобият продуктите по-добър търговски вид – при някои храни се добавят, за да се промени цвета, при други, за да се подсили.

Къде се използват най-често? Можем да ги срещнем при всякакви хранителни продукти, но като че ли най-много оцветители се използват при сладолед, различните видове желирани и дъвчащи бонбони, газираните напитки.

Кои са забранените оцветители и къде са забранени:

- Е 102 – жълт цвят, използва се за оцветяване на сухи суши, конфитюри, снаксове, зърнени храни, сладкиши. Забранен е в Австралия и Норвегия.

Желирани бонбони

- Е 104 – използва се при козметични средства – червила, одеколони и др. също има жълт цвят. Не се разрешава използването му в САЩ и Норвегия.

- Е 107 – оцветителят се среща при безалкохолните напитки и не се разрешава използването му в Австралия и САЩ.

- Е 110 – има го в съдържанието на снаксове, сладоледи, зърнени храни. Не се използва в Норвегия.

- Е 122 – добавя се на желирани продукти. Не се добавя в страните Норвегия, САЩ, Австралия.

- Е 123 – също се съдържа в желирани продукти и различни пълнежи. Забранен е на много места сред които САЩ, Русия, Австралия, Норвегия.

- Е 124 – счита се, че е канцерогенен (проведени са опити с животни) и не се използва в САЩ и Норвегия.

- Е 127 – червен оцветител, който е забранен в Норвегия. Съдържа се в снаксовете, сладкишите.

Карамелизирани ябълки

- Е 129 – има го в подправки, хранителни и козметични продукти, освен това е забранен в много страни.

- Е 132 и Е 133 – забранени са в много държави, имат синя багра и се използват за оцветяване на бисквити, хлебни изделия, сладоледи, млечни продукти.

- Е 142 – съдържа се в зеления грах и е забранен за използване в Швеция, Норвегия, САЩ.

- Е 151 и Е 155 – съдържат се в кафяви сосове, шоколадови торти и др. Не се използва в Швеция, Швейцария, САЩ, Германия и др.

Препоръчва се да се избягва употребата на следните оцветители – от Е 173 до Е 175, Е 180, Е 160(b), Е 150 (а), Е 150 (b), E 150 (c), E 150 (d), E 120, Е 128, Е 131, E 107. Абсолютно забранени за производство са Е 103, Е 121.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest