При приготвянето на торти, бисквити и кремове се използват различни видове безвредни за здравето бои и оцветители. Съществуват много сладкарски бои, които радват окото с наситените си ярки цветове.
Въпреки че са безвредни за здравето, някои от готовите сладкарски бои и оцветители, които се продават в магазините, все пак съдържат вещества, които не са натурални.
За да сте сигурни, че сладкарските бои и оцветители съдържат само натурални съставки, пригответе ги сами. Така ще получите красива торта или бисквити, без да се притеснявате за това, че може да съдържат вредни химикали.
Зелена сладкарска боя лесно ще получите, като добавите към крема или захарното тесто, с което ще покривате тортата, сварен и пасиран спанак. В зависимост от това, колко спанак ще добавите, ще се получи тъмно зелен или светло зелен цвят.
Кафява сладкарска боя се постига по няколко начина. Можете да използвате канела, която в зависимост от това колко от нея добавите, може да оцвети крема или захарното тесто в бежов или в кафяв цвят.
Какао на прах също се използва за създаване на бежов, светло кафяв и тъмно кафяв цвят. За тази цел служи и разтворимото кафе, както и утайката от еспресото и смлените кафени зърна. Карамелизираната захар и разтопеният или настърган шоколад също се използват за създаването на различните нюанси на кафявия цвят.
Сива сладкарска боя лесно може да се постигне, като се използват семена от мак. Така се получава сив цвят с черни петънца, които са навсякъде.
Червена сладкарска боя се получава с използването на сварено или сурово цвекло, което се настъргва, намачква се и се прецежда през марля. Цвеклото боядисва силно, затова приготвяйте тази боя с ръкавици.
С използването на цвекло може да се постигне и розов цвят.
Прасковен цвят може да се получи с използването на много малки дози къри или червен пипер.
Оранжева сладкарска боя се получава с използването на тиква, а жълтият и оранжевият – с помощта на моркови. Златистият цвят се постига с малки дози шафран.
Бялата сладкарска боя се постига с използване на сметана и пудра захар.
Коментари